Начало Други WEC оповести календара за сезон 2025

WEC оповести календара за сезон 2025

152
0
WEC 2024
снимка, Мишлен

WEC оповести календара за сезон 2025. Графикът за следващата кампания в световния шампионат отново включва 8 старта, които ще се проведат от февруари до ноември. В календара на сезон 2025 няма промени в пистите, които ще са домакини на състезанията.

Следващата кампания в WEC ще започне на 28 февруари в Катар. Очакванията са поне 14 производители да се състезават в WEC през следващата. година. Международната писта Лосаул отново ще бъде домакин на пролога на WEC (предсезонни тестове), както и на откриващото сезона състезание Катар 1812 км

След това шампионатът ще се премести в Европа за втория кръг на Имола в края на април. Италианското трасе запази мястото си в графика на WEC. Това се случи най-вече заради подкрепата на кмета на града Марко Паниери. Той подписа договор за оставане на шампионата на Имола в WECдо 2028 г. Доказвайки ангажимента си към WEC, Имола се ангажира да подобри инфраструктурата на падока, включително изграждането на допълнителни гаражи в питлейна.

Третият кръг от сезон 2025 в WEC ще се проведе на пистата Спа-Франкоршамп. Това ще бъде 13-ото издание на състезанието, което е участвало във всеки сезон на шампионат от неговото създаване през 2012 г. Спа-Франкоршамп служи като традиционна генерална репетиция преди завръщането на сериите за най-голямото състезание за годината: 24 часа на Льо Ман. Легендарното състезание ще се проведе на 14 и 15 юни.

След Льо Ман WEC отново ще се отпрати към Бразилия. Нарастващата подкрепа на кметството на Сао Пауло гарантира оставането на Интерлагос в календара на световния шампионат за издръжливост на ФИА. Името на състезанието е „6 часа на Сао Пауло“. Според плана, то трябва трябва да се проведе в средата на юли. След това WEC ще се премести в Остин за шестия кръг на пистата Circuit of the Americas.

Както стана традиция, Фуджи ще бъде домакин на предпоследния кръг от календара. Състезанието е насрочено за 28 септември 2025 г. Следващият сезон в WEC ще завърши на Международната писта в Бахрейн на 8 ноември

„През последните няколко години световният шампионат за издръжливост на ФИА преживява невероятен период на растеж. Това важи както по отношение на спортното ниво, така и на популярността“, сподели Мохамед бин Сулайем.

„Това доведе до разширяване на календара на WEC. Миналата година сериите се спряха на график от осем кръга. Това осигурява както географско разнообразие, така и набор от места за провеждане на състезания от световна класа. Затова е чудесна новина, че същият график е потвърден и за 2025 г. За WEC това означава стабилна база, върху която може да се развива още повече“, добави президентът на ФИА.

„Календарът на WEC за 2025 г. е продължение на този за 2024 г. Предвидени са осем кръга на едни от най-известните писти в света. Този сезон е свързан със стабилността и експозицията в ключови географски райони. Сезон 2023 беше изключителен, а 2024 г. – още по-изключителен. През 2025 г. ще достигнем нови висоти, особено с присъединяването на Астън Мартин към клас Hypercar. Ще се видим догодина за още един невероятен епизод в историята на моторните спортове“, каза президентът на ACO Пиер Фийон.

Догодина WEC ще има няколко застъпвания в F1. Първото от тях е на 20 април. Тогава Формула 1 ще се състезава на уличната писта в Джеда. Следващото застъпване е в средата на юни. Тогава 24-те часа на Льо Ман ще се проведат заедно с Гран при на Канада. Последното засичане между F1 и 24-те часа на Льо Ман беше през 2022 г. В този случай надпреварата за издръжливост се проведе на една дата заедно с тази в Баку.

Следващото застъпване е на 7 септември, когато WEC е в Остин, а F1- в Монца. Финалът на следващата кампания в световния шампионат за издръжливост ще се застъпи частично с уикенда за Гран при на Сао Пауло в F1.