Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 обяви календара за 2025-та, Австралия ще открие новия сезон

F1 обяви календара за 2025-та, Австралия ще открие новия сезон

1279
0
F1 болиди 2024
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 и ФИА официално обявиха календара за следващата година. Той отново включва 24 старта, които ще се проведат от средата на март до началото на декември. Най-голямата промяна спрямо тази година е, че Австралия отново ще бъде в ролята на откриващ старт за сезона, докато надпреварите в Бахрейн и Саудитска Арабия ще се проведат през април. Сезон 2025 във Формула 1 отново приключва в Абу Даби.

Днес F1 реши да публикува календара за 2025 г. Това се случи много по-рано от очакваното. Традиционно календарът за следващата кампания ставаше ясен през лятото или есента. Сега обаче Формула 1 финализира графика си за следващата година още в началната фаза на настоящата кампания

Започвайки с Гран при на Австралия на 14-16 март и завършвайки с Гран при на Абу Даби през уикенда на 5-7 декември, F1 отново ще посети пет от седемте континента на земята.

Една от най-сериозните промени в календара на F1 е свързана с Гран при на Бахрейн и Саудитска Арабия. Двете надпревари ще бъдат преместени с един месец напред заради Рамадан, който ще се проведе от 28 февруари до 29 март. По този начин се избягва засичане с този важен за мюсюлманите празник.

Вторият старт за сезон 2025 в F1 ще се проведе в Китай от 21 до 23 март. Две седмици по-късно световният шампионат се насочва към Япония. Състезанието на Сузука отново ще се проведе в началото на пролетта, подобно на тази година.

През април е планирано да се състоят надпреварите в Бахрейн и Саудитска Арабия. Събитията отново се връщат към традиционния си график, след като тази година се проведоха в събота вечер.

В първата седмица на май керванът на F1 отново се насочва към Маями. Две седмици по-късно световният шампионат се насочва към Имола. Веднага след уикендът на италианското трасе идва този по улиците на Монте Карло, следван от този в Барселона. По този начин F1 продължава с провеждането на три поредни състезателни уикенда.

В средата на юни Формула 1 се завръща в Канада и пистата Жил Вилньов. Събитието в Монреал отново запазва своята дата заради по-благоприятните метеорологични условия. Следващите два старта са в Австралия (27-29 юни) и Великобритания (4-6 юли). Първата половина от сезон 2025 в F1 приключва с Гран при на Белгия и Гран при на Унгария, които ще се проведат през последните две седмици на юли.

Традиционната лятна почивка в F1 остава през август и продължава три седмици. Световният шампионат ще се завърне с Голямата награда на Нидерландия на 31 август. Следващите състезанията са подредени по идентичен начин спрямо тази година

Последният европейски старт за 2025 г. ще се проведе на пистата Монца. После F1 се насочва към Азербайджан, Сингапур, САЩ (Остин), Мексико Сити и Сао Пауло. Финалните три старта за сезон 2025 отново са в Лас Вегас, Катар и Абу Даби.

„2025 г. ще бъде специална година, тъй като празнуваме 75-ата годишнина на Световния шампионат на ФИА за F1. Именно това наследство и опит ни позволяват да предложим толкова силен календар“, сподели Стефано Доменикали.

„Отново ще посетим 24 невероятни места по света, предоставяйки състезания от най-висок клас, гостоприемство и развлечения, на които ще се насладят милиони фенове по света. „Благодарни сме на ФИА, на нашите промоутъри, на партньорите от градовете домакини и на всички останали за тяхната ангажираност и подкрепа при осъществяването на този график и осигуряването на това, което обещава да бъде още една фантастична година за F1.“

„Бих искал също така да отдам дължимото на нашите отбори и пилоти от Формула 1, героите на нашия спорт. Искам да благодаря и на нашите фенове по целия свят за това, че продължават да следят Формула 1 с такъв невероятен ентусиазъм“, добави CEО-то и президент на F1.

„Календарът на Световния шампионат на ФИА за F1 за 2025 г. е официално одобрен от Световния съвет за моторни спортове. Той е още една илюстрация на общата ни мисия за постигане на целите за устойчивост чрез регионализация на събитията“, заяви Мохамед бин Сулайем.

„Фокусът ни е върху цялостната стабилност на F1. Имаме и споделено задължение към околната среда, както и към здравето и благосъстоянието на пътуващия персонал. Ръководството на Формула 1, под ръководството на Стефано Доменикали, изготви календар, който е добра комбинация от традиционни писти и модерни места.“

„Благодарим на всички домакини, на местните организатори и на хилядите доброволци на ФИА за неуморните им усилия да превърнат F1 в истински глобален спектакъл за масовата публика. В същото време ние се подготвяме да отбележим 75-ата година на спорта“, добави президентът на ФИА.