Начало Други WEC отложи пролога за сезон 2024

WEC отложи пролога за сезон 2024

84
0
WEC
снимка Мишлен

WEC отложи пролога за сезон 2024. Ръководството на шампионата беше принудено да вземе това решение заради логистични проблеми. Следователно сесията в Катар ще се проведе в понеделник, т.е. няколко дни по-късно от първоначално планираното.

Официаlният пролог за сезон 2024 в WEC ще се проведе на 26-27 февруари на международната писта „Лосаил“, разположена северно от столицата Доха. Първоначално той бе планиран за 24-25 февруари.

В понеделник са предвидени общо три тестови сесии. Те ще започнат в 8:30 ч. местно време и ще продължат до 22:00 ч. през нощта. После следват още четири часа във вторник между 9:00 и 13:00 часа.

По този начин остава само един ден разлика между края на пролога и първите две тренировъчни сесии на „Катар 1812 км“. Това е откриващия кръг от сезон 2024 на WEC, който ще се проведе в края на следващия уикенд

„Двудневният Пролог трябваше да се проведе този уикенд от събота, 24 – неделя, 25 февруари. Сега обаче той ще започне в понеделник, 26 февруари (8:30 – 12:00 ч., 14:00 – 17:00 ч., 18:30 – 22:00 ч.) и ще продължи до вторник, 27 февруари (9:00 – 13:00 ч.)“, се казва в изявлението на WEC.

„Промяната в разписанието е резултат от продължаващата геополитическа ситуация, при която редовните корабни линии се сблъскаха със значителни забавяния при преминаване през Суецкия канал и Червено море.“

„Вследствие на това част от морския товар пристигна със закъснение на международната писта „Лосаил“ в Катар. За да се даде достатъчно време на отборите от WEC да се подготвят за тестовете, бе взето решение да се отложи стартът на пролога.“

„Няма да има промяна в графика за откриващото сезона състезание през следващия уикенд. То ще започне в 11 ч. местно време в събота, 2 март.“

Някои от отборите чакаха автомобилите си и важно оборудване да пристигнат в Катар в петък. Съобщава се, че няколко контейнера, които е трябвало да пристигнат директно в Катар по море, е трябвало да бъдат разтоварени в Саудитска Арабия поради смущения в Червено море. След това те са били изпратени до Доха по шосе. Това е 1500-километрово пътуване, което отнема по-голямата част от деня.

Червено море, заедно със Суецкия канал, представлява важна врата между Европа и Азия и представлява значителна част от световната търговия. Но откакто хутите започнаха да атакуват контейнеровози, преминаващи през региона, се стигна до мащабни смущения. Това принуди няколко кораба да изберат по-дълъг маршрут около Африка.

Подобни проблеми с логистиката вече наложиха отлагането на „24-те часа на Дубай“ с две седмици през януари. Това доведе до злополучен сблъсък с 24-те часа на Дайтона. При сегашното положение първият кръг от сезон 2024 WEC ще се проведе по график. Тази година Катар поема мястото на откриването на сезона от някогашното място в Себринг. Американското трасе беше извадено от графика на WEC. Шампионатът все пак ще се състезава в САЩ по-късно тази година, като домакин на състезание отново ще бъде пистата в Остин.