Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уитмарш: Промяната на стратегията се оказа ключова

Уитмарш: Промяната на стратегията се оказа ключова

57
0
Мартин Уитмарш

В минутите след финала на днешното състезание в Китай шефът на Макларън Мерцедес Мартин Уитмарш сияеше от щастие и въпреки опитите на хората от тима да го приберат в къщата на екипа, остана сред журналистите, дори когато му казаха, че времето за пресата е свършило и отиват да празнуват. Единствено безкрайно радостният Люис Хамилтън го изненада в гръб и отдели за малко от диктофоните. След това обаче Уитмарш в изключително прецизния си и рядко коректен стил продължи да разяснява събитията в днешния ден, като в центъра на вниманието постави две неща – карането на победителя и избора на стратегия.

На старта и двамата ни пилоти потеглиха отлично, поведоха и когато видяхме данните от първите обиколки, температурите на пистата и всички други фактори решихме да сменим стратегията от два на три стопа. Люис и Дженсън [Бътън] направиха всичко, което трябва – заяви Уитмарш. – За жалост Дженсън невероятно обърка спирането и това му костваше много време и реално позиция в цялото състезание.

На въпрос на ClubS1 в коя серия от обиколки Хамилтън използва спестените си нови гуми от вчера и това ли му даде по-добрата скорост, шефът на Макларън отговори:

Във втория стинт бе с новите гуми и това имаше своето значение, но цялото бягане, всяка обиколка бяха от решаващо значение. Използването на твърдите гуми накрая – също.

Мартин Уитмарш се върна само два месеца назад, когато тимът му изпитваше огромни трудности в предсезонните тестове и заяви, че успехът е дошъл след като екипът е трябвало да се върне малко назад в развитието си, към по-стандартни решения, но сега продължава да работи по всичко и още в Турция след три седмици голяма част от детайлите ще бъдат изпитани отново.