Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уитмарш се справя по-добре с пилотите, призна Денис

Уитмарш се справя по-добре с пилотите, призна Денис

39
0
Мартин Уитмарш

Мартин Уитмарш се справя по-добре от Рон Денис с пилотите на Макларън, заяви самият Денис пред френско списание. След фиаското от 2007 г., когато изтърва юздите на Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън, той изкара още един сезон начело на сребърните преди да се оттегли от спорта. Заелият поста Уитмарш, който бе подготвян дълго време за тази роля, се справя до момента успешно с деликатния баланс между състезателите в тима.

Денис бе начело на Макларън в продължение на близо три десетилетия и за това време изгради един от най-успешните отбори в Гран при, като същевременно управляваше с желязна ръка хората си. Дори събирането на Аертон Сена и Ален Прост не разклати устоите на екипа му, тъй като Рон овладя темпераментите им. С течение на времето обаче точно тези умения явно поотслабнаха и англичанинът направо се провали с Алонсо и Хамилтън.

Известен като маниак на тема чистота и подреденост, Денис изпитваше затруднения през годините и в общуването си с пилоти като Кими Райконен и Хуан Пабло Монтоя. Затворената натура и твърде свободолюбивият дух на първия плюс прекалената жизнерадост и непукизъм на втория нееднократно го вадеха от релси, като престоят и на двамата в Макларън завърши скоропостижно.

Рон обаче – особено напоследък – е склонен да си признае грешките, ако е допуснал такива и изявлението му по повод Уитмарш е точно такова. Отношенията между Хамилтън (пръв в F1 през 2008 г.) и световния шампион за 2009 г. Дженсън Бътън се очакваха с огромен интерес именно заради случилото се две години по-рано. Уитмарш се справи блестящо със задачата си е реално през цялата 2010 г. между тях нямаше търкания. Напротив – винаги бе демонстрирано разбиране на общите цели и добри лични връзки.

Управлението живота на двама световни шампиони често е предизвикателство. Опитвал съм се да го правя няколко пъти. А Мартин показва, че може би е по-добър от мен в тази роля – признава 63-годишният англичанин.