Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс с нов аеропакет и за Гран при на Белгия

Уилямс с нов аеропакет и за Гран при на Белгия

36
0
Рубенс Барикело

С пореден нов аеродинамичен пакет ще бъдат болидите FW33 на Уилямс за предстоящата Гран при на Белгия, 12-и кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2011 г. Класическата надпревара се провежда на легендарната писта Спа-Франкоршамп, която е най-дългата в календара – 7,004 км – и някои от завоите там са сред най-известните в спорта въобще – като Червената вода, Пуон, Ставло, Бланшимон. Само шестима пилоти пък са печелили там повече от веднъж и всички са световни шампиони, отбелязват още от Уилямс по повод добре известното твърдение, че точно на Спа мъжете се отличават от момчетата.

Спа без съмнение е една от най-великите писти в света. Често обаче се налага да поглеждаш към небето, ако искаш да се справиш на ниво. Трасето от своя страна поставя инженерите пред огромни предизвикателства, тъй като там има всякакви типове завои – от бавни до Червената вода, която се преминава на пълна газ – сподели техническият директор на тима Сам Майкъл. – Състезанието също може да се окаже безкрайно интересно, тъй като на Спа понякога вали в единия край на пистата, а в другия е съвсем сухо. Ние ще имаме нови задни крила с различни характеристики и някои модификации по дифузьорите, които ще изпробваме в тренировките – допълни той.

Рубенс Барикело пази прекрасни спомени от белгийското трасе, където печели първи полпозишън в кариерата си във Формула 1 през 1994 г.

Условията бяха наистина сложни, пистата изсъхваше, но преваляванията точно там са често явление. С новия аеропакет се надявам да получим по-голям шанс да се борим за точки. Това е истинско пилотско трасе, на което нямаше време дъх да си поемеш по време на обиколката – каза още бразилецът.

Съотборникът му Пастор Малдонадо познава Спа, тъй като се е състезавал на нея, участвайки в различни по-малки серии. Той бе категоричен, че ще се наслаждава на уикенда в Белгия и заяви, че любимият му завой е Червената вода.