Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс показа новия FW35 час преди началото на вторите тестове

Уилямс показа новия FW35 час преди началото на вторите тестове

27
0
Уилямс FW35

Екипът на Уилямс последен от отборите във Формула 1 показа новия си болид за сезон 2013 г. FW35 видя бял свят буквално час преди началото на втората серия предсезонни тестове, стартиращи днес на пистата Каталуния до Барселона. От тима заявиха, че автомобилът е дело на повече от 12 месеца разработки и развитие и е с подобрения в няколко ключови области спрямо предшественика си FW34.

В отбора са доволни от напредъка, който имат с новия автомобил. FW35 е еволюция на миналогодишния болид, но въпреки това 80% от цялата кола са нови: скоростната кутия, задното окачване, радиаторите, пода, изпускателната система, носа и предното крило. Спестено е значително тегло.

Тимът предпочете да работи по-дълго по новия автомобил спрямо останалите екипи в F1. Бе отбелязано, че само скоростната кутия е „изминала“ 3200 километра на стендовете, като голяма част от изпитанията са били проведени под формата на пет последователни Гран при уикенда.

Уилямс запазиха Пастор Малдонадо и за предстоящия сезон, но венецуелецът вече е с нов съотборник – Валтери Ботас. Финландецът е добре познат на отбора, където доскоро работеше като трети пилот, така че там не го възприемат изцяло като дебютант. Той има и известен опит от участието си в редица петъчни свободни тренировки през миналия сезон.

Ще трябва да изчакаме до Австралия, за да видим с какъв точно автомобил разполагаме, но вярваме, че той е стъпка напред в сравнение с предишната кола, която бе много конкурентоспособна – заяви основателят и шеф на отбора Сър Франк Уилямс. – Пастор е чудесен характер, както и невероятно решителен състезател. Валтери пък е по-спокоен, но тихите води са най-дълбоки. Освен това е невероятно талантлив пилот. Уилямс е бил на върха многократно през последните 30 години. Природата на спорта е такава, че всеки има добри и лоши моменти, но ние винаги се преборваме. Надявам се, че с настоящия екип, новия FW35, таланта на Пастор, Валтери и Сузи [Волф] и продължаващата подкрепа на партньорите ни да сме в позиция да се борим с най-добрите този сезон.

За Малдонадо 2013-а е трети сезон с Уилямс. Миналата година той спечели победа с тима в Испания и възнамерява да е още по-бърз този сезон:

– Целта ни ще е постоянно представяне, както и да намалим разликата спрямо отборите в челото. Имам нов рейсинженер този сезон, нов съотборник, но атмосферата е чудесна. Да си част от семейството на Уилямс е нещо много специално за всеки пилот и искам да благодаря на Франк не само за шанса да карам за него, но да му дам и победа.

Стъпката за Ботас е сериозна, но той няма търпение да седне зад волана на колата след безброй тренировки, срещи с инженери и подготовка в симулатора.

Чувствам, че съм готов – убеден е той. – Знаем, че имаме подобрения в сравнение с миналата година, но искам да видя какво е на писта. Предстои ни напрегната тест програма и се вълнувам много. Моментът, когато светлините изгаснат на старта в Мелбърн, пък е мигът, за който съм работил през цялата си кариера.