Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс потвърдиха официално напускането на Тото Волф, Мерцедес – привличането му

Уилямс потвърдиха официално напускането на Тото Волф, Мерцедес – привличането му

27
0
Тото Волф

Екипът на Уилямс във Формула 1 официално потвърди новината, че Тото Волф напуска отбора, за да заеме нов пост в Мерцедес. Промяната влиза в сила незабавно, като австриецът ще запази акциите си в тима.

Шефът на отбора и основен акционер в Уилямс Сър Франк Уилямс ще продължи да управлява компанията. Досегашните задължения на Волф ще бъдат разпределени между изпълнителния комитет на борда на директорите.

Бих искал да благодаря на Тото за упоритата работа и отдадеността към отбора през времето му като директор в компанията. Той бе ключова подкрепа за мен миналия сезон, замествайки ме на голям брой надпревари, където нямах възможност да отида. Позиции като тази, която му е предложена от Мерцедес обаче, не се дават често. Тото има дълга история с тях и аз със сигурност няма да заставам на пътя ми при такава възможност, появяваща се веднъж в живота. Тото ще запази акциите си в Уилямс и винаги ще има място за него в Гроув, но ще се борим упорито на пистата! – коментира Сър Франк.

Буквално минути след рилийса на Уилямс Мерцедес съобщиха за привличането на австриеца. Волф става акционер и изпълнителен директор в отбора, като едновременно ще отговаря директно за управлението на екипа и за дейността на Мерцедес-Бенц. От Бракли обявиха още, че Ники Лауда също ще се сдобие с акции на тима, в който зае директорски пост в края на миналата година.

Мерцедес е един от най-важните участници в автомобилния спорт в глобален мащаб. Аз съм не само голям фен, но и дългогодишен приятел на марката – коментира самият Волф. – Нямам търпение за предизвикателството и заедно с подготовката за един успешен сезон, да се фокусираме върху целта си да промотираме млади таланти. Напускам Уилямс в добри отношения, ще ми липсват отборът и приятелите, които си създадох там. Бих искал да благодаря на Франк и целия екип и да им пожелая късмет в бъдеще.

Председателят на Мерцедес-Бенц Дитер Цетче смята, че привличането на Волф е особено важно за амбициите на тима.

Като предприемач, инвеститор и моторспорт мениджър Тото Волф е доказал, че спортът е в кръвта му. В същото време той е наясно с икономическите необходимости на бизнеса. Заедно с него и Ники Лауда ще развием още повече дейностите си в автомобилния спорт и ще изведем Сребърните стрели в следващата ера – допълни той.