Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс с двигатели на Рено през 2012 и 2013 г.

Уилямс с двигатели на Рено през 2012 и 2013 г.

131
0
Жак Вилньов Херес 1997
Михаел Шумахер и Жак Вилньов при сблъсъка им на Херес през 1997 г., снимка Уилямс

Уилямс отново ще са с двигатели Рено от 2012 г., съобщиха официално от тима в Гроув. Договорът е за две години, като освен агрегати включва някои чисто бизнес и маркетингови клаузи, насочени към въвеждането на турбомоторите V6 от 2014 г. нататък.

Двете компании достигнаха върха на Формула 1 през 90-те години на XX век, когато за периода 1989-1997 г. спечелиха четири титли при пилотите, пет при конструкторите и общо 63 победи. Някои от битките на тогавашните Уилямс-Рено са сред най-ярките в историята на спорта – като победата на Найджъл Менсъл в Гран при на Великобритания през 1992 г., четвъртата корона на Ален Прост от 1993 г. и класическите битки между Деймън Хил, Жак Вилньов и Михаел Шумахер.

Целта ни е постигане на успехи на приемлива цена – обясни президентът на Рено Спорт F1 Бернар Рей. – Партньорството с Уилямс притежава огромен потенциал. Отборът направи няколко много важни крачки в последно време – и чисто търговски, и от техническа гледна точка, подобри работата си и чувстваме, че това споразумение е още една стъпка в правилната посока. То демонстрира твърдата решимост на екипа да постигне добри резултати, а това пасва перфектно на собствените ни цели.

Така от 2012 г. нататък общо 4 тима ще са с двигатели Рено – Ред Бул, Лотус Рено, Тийм Лотус и Уилямс. Компанията ще се възползва не само от възможностите, предоставени й от това сътрудничество, но и от Формула 1 като маркетингова платформа за Рено като цяло.

Удовлетворени и развълнувани сме от новото си партньорство с Рено. Благодарни сме на Косуърт за всичко: те са честен и стабилен партньор и ще продължим да работим с тях в бъдеще в други сфери на бизнеса ни. Предишните ни връзки с Рено доведоха до едни от най-големите успехи в историята на Уилямс, но няма да задълбаваме прекалено назад в миналото. Трябва да гледаме към бъдещето и да продължим да градим наново репутацията си на пистата, което, надявам се, обявеното днес сътрудничество ще ни помогне да постигнем – бе коментарът на Сър Франк Уилямс.