Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф: Доминациите на Шумахер и Фетел са причината за спада на интереса...

Волф: Доминациите на Шумахер и Фетел са причината за спада на интереса към F1 в Германия

77
0

Спортният шеф на Мерцедес Тото Волф смята, че доминацията първо на Михаел Шумахер и след това на Себастиан Фетел са причината за спада на интереса към F1 в Германия. Това доведе и до отпадането на състезанието от календара през 2015 г., а такова няма да има и догодина. Шумахер спечели 5 поредни титли в периода 2000-2004 г., а Фетел 4 – от 2010 до 2013 г. и според Волф явно немците са се наситили на успехи на своите сънародници.

„Не знам защо има по-малко интерес към спорта, но имам теория, че това е в резултат от годините на доминация на Себастиан и Михаел, заяви Волф, чийто отбор пък доминира в последните 3 сезона в спорта. – Германците спечелиха всичко в тези периоди. Това се случи на цикли и сега има други спортове, като футбола, към които има страхотен интерес.

Но това може да се промени отново като различни пилоти спечелят шампионата. Гран при на Германия е част от историята на спорта и особено за нас – Мерцедес с нашите фабрики и много фенове в страната, е много важно да се състезаваме в Германия. Преди няколко години, когато нямаше състезание (2015 г.), ние предложихме подкрепата си финансово и чрез маркетинг, но тя не беше приета.”

Спортния шеф на Заубер Мониша Калтенборн пък смята, че доминацията на Мерцедес в последните сезони е навредила сериозна на спорта. Според нея една такава на Ферари не би била толкова лоша за F1, тъй като Скудерията има много фенове по целия свят и броят на зрителите, които гледат спорта по трибуните и пред екраните, е щял да остане висок.

Според Калтенборн догодина Мерцедес ще запази своето предимство по отношение на мотора. „Доминацията на тима бе най-вече заради отличния двигател, заяви Мониша пред германското радио Deutschlandfunk. – Но те също така има добър аеродинамичен пакет. Може би ще отнеме още 2 години на другите производители на двигатели да настигнат Мерцедес.”