Начало Moto News WorldSBK: Баутиста печели при дебюта си с 14.9 сек.

WorldSBK: Баутиста печели при дебюта си с 14.9 сек.

202
0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Новакът от Испания Алваро Баутиста (ARUBA.IT Racing – Ducati) спечели първото състезание за сезона в WorldSBK на пистата Филип Айлънд в Австралия. На подиума му асистираха световния шампион Джонатан Риа (Kawasaki Racing) и Марко Меландри (GRT Yamaha). Баутиста направи блестящо темпо и натрупа аванс пред основната група, като грабна убедително победата с близо 15 сек. Той стана първият новобранец, спечелил състезание от WorldSBK при  дебюта си, след Макс Биджи през 2007 г.

Първата надпревара за полпозишън за сезона (Tissot Superpole) спечели шампионът Рей.

Тя е по нова схема – 25-минутна сесия с всички 19 пилоти. Рей бе най-бърз като постигна 1:29.413, като подобри собствения си рекорд. До него бе съотборникът му Леон Хаслам, който донесе на Kawasaki първите две места. Трети бе Баутиста.

Именно Хаслам, който се завърна на пистата в WorldSBK направи добър старт и поведе, но до първия завой, но там попадна в сандвича на Баутиста и Риа, който излезе начело. На завой 3 напред дръпна Баутиста и след това с поредни най-бързи обиколки натрупа преднина от повече от 8 секунди.

За втора позиция се бориха Риа, Хаслам и Алекс Лоус (Pata Yamaha). Том Сайкс също направи добър старт с BMW, а след него бе Мерандри и Торпак Разгатлиоглу (Turkish Puccetti Racing), който за едно обиколка стана 7-и от 14-о място. Риа и Хаслам продължаха битката помежду си, а зад тях същото правиха Сайкс и Лоус.

Разгатлиоглу стана 4-и с невероятна атака на завой 1. Не беше задълго, тъй като му попречи първият катастрофирал за сезона Леон Камиър (Moriwaki Althea HONDA) на завой 1. Хаслам успя да изпревари Риа, но катастрофира на завой 4.  Това остави Джони Риа и Алекс Лоус в битката за втора позиция, докато Топрак Разгатлиоглу и Том Сайкс воюваха здраво зад тях.

Марко Меландри започна атаки спрямо холандеца Михаел ван дер Марк (Pata Yamaha). Италианецът направи страхотен рейд, като го изпревари, а след това „взе скалповете“ на Сайкс и Разгатлиоглу, за да атакува на финала Алекс Лоус и последното място на подиума.

Баутиста финишира  с огромна преднина от 14.9 сек., като повтори убедителната победа на Антъни Гоберт на Филип Айлънд през 2000 г.

Риа стана втори в първото състезание за сезона за втора поредна година. Трети бе Марко Меландри, който изпревари Лоус за последната позиция на подиума.

Ван дер Марк финишира 5-и, като бе 3-ия пилот на Yamaha в топ 5. Разгатлиоглу бе след него, следван от Сайкс. Сандро Кортезе (GRT Yamaha) бе най-бързият германец – 8-и, следван от Михаел Рубен Риналди (BARNI Racing) и Чаз Дейвис (ARUBA.IT Racing – Ducati), който оформи топ 10, но на 27 сек. от съотборника си.