Начало Moto News WorldSBK: Михаел ван дер Марк с дубъл на Донингтън

WorldSBK: Михаел ван дер Марк с дубъл на Донингтън

64
0

Летящият холандец Михаел ван дер Марк (Pata Yamaha) се оказа неудържим на пистата Донингтън Парк. Той спечели и второто състезание и втората си победа в световния шампионат Супербайк.  Така Ван дер Марк приключи по перфектен начин британския уикенд за Pata Yamaha. Това е първият дубъл за холандеца. Още едно запомнящо се събитие се случи на Донингтън. Турчинът Торпак Разгатлиоглу (Kawasaki Puccetti Racing) спечели първият си подиум, като победи не кой да е, а трикратният световен шампион Джонатан Рей (Kawasaki Racing) в последната част на състезанието.

Алекс Лоус (Pata Yamaha) направи лош старт и в първия завой загуби две места от Лоренцо Савадори (Milwaukee Aprilia) и Леон Хаслам (Kawasaki Puccetti Racing). Междувременно двамата пилоти на KRT изненадаха с агресивното си каране, а другият пилот на Yamaha се залепи за лидерската група, стартирайки от 9-а позиция.

В първата част на състезанието за челото се бореха трима. Лоус едва удържаше Рей, който го преследваше плътно на Кранър и Мелбърн. Междувременно Ван дер Марк се наслаждаваше на карането си и гонеше първите двама, докато след него Разгатлиоглу и Савадори водеха жестока битка на няколко секунди от водещата група.  

След две трети от състезателната дистанция Лоус отстъпи на Рей, който го изпревари на 17-ата обиколка от вътрешната страна на Мелбърн. Ван дер Марк стори същото, но на Редгейт и стана втори. Точно както във вчерашното състезание,  на следващата обиколка Ван дер Марк направи печелившата си маневра на завой 11, излезе начело и се втурна към втората си поредна победа. След това дойде и другата изненада на Донингтън. Сред разтеглилата се отпред група, Разгатлиолу се оказа много бърз и с впечатляваща скорост с лекота изпревари Лоус. После турският пилот вдигна мерника на трикратния шампион на WorldSBK и в предпоследната обиколка го изпревари. Това бе подходящ епилог за оттеглянето на Кенан Софуоглу в миналия кръг. Сега Турция има нов герой в супербайк. Накрая Рей стана 3-и. това е най-слабият му резултат след Тайланд в началото на сезона.

Лоус като вчера остана 4-и. Чаз Дейвис (Aruba.it Racing – Ducati), който стартира 12-и, стигна до 5-о място, пред Том Сайкс (Kawasaki Racing), който записа най-слаБото си представяне на Донингтън, като за първи път на е на подиума на тази писта от 2011 г. насам. Седми стана Савадори, пред Леон Камиър (Red Bull Honda), който изпревари Жорди Торес (MV Agusta Reparto Corse) за 8-оот място в последните завои. Така Камиър си тръгва от британския кръг с два финала в топ 10. Лорис Баз (GULF Althea BMW Racing) стана 10-и, като остави след себе си Марко Меландри (Aruba.it Racing – Ducati).