Начало Moto News WorldSBK: Риа прави дубъл на Филип Айлънд

WorldSBK: Риа прави дубъл на Филип Айлънд

39
0

Шампионът Джонатан Риа спечели и второто състезание на пистата Филип Айлънд в Австралия – първи кръг от световния шампионат на Супербайк. Пилотът на Kawasaki  взе първия дубъл на тази писта след Карлос Чека през 2011 г., като по перфектен начин започна защита на титлата си, като се бореше с Час Дейвис до последната обиколка, когато той загуби контрол на предницата на завой 4.

Том Сайкс с другият мотоциклет Kawasaki  ZX-10Rнаправи страхотен старт от ъпрва позиция, следван от съотборника си Риа и пилота на Ducati Давиде Джулиано, като тримата звезди в WorldSBK започнаха битка още на Southern Loop. Риа се закрепи втори, докато Михаел ван дер Марк с Honda изпревари Джулиано и зае 3-о място. След това Летящият холандец трябваше да атакува Риа за втората позиция. Двойката на Ducati поведе Час Дейвис.

Ники Хейдън, вторият пилот на Honda търсеше пролука към водещата група, като искаше да пробие блокадата на Ducati и успя. След няколко обиколки Kentucky Kid (Хлапето от Кентъки), както наричат Хейдън, направи грешка, пропусна Джулиано пред себе си, но Хейдън си върна позицията. Незадълго обаче, тъй като двете машини на Ducati продължиха битката.

Сайкс отвори повече завой 4 и излезе извън пистата на 12 обиколка, като поведе съотборникът му Риа. Михаел ван дер Марк и Час Дейвис не чакаха втора покана, като също предприеха атака, като излязоха пред Риа на първия завой. Пилотът на Honda запази позицията си на лидер в групата от 7 пилоти, в която се включи и Силвен Гинтоли  от Yamaha.

Пилотът на Althea BMW Жорди Торес, който стартира 12-и след контузия по време на тестовете, догони Джулиано и Сайкс.  В преследване на двете Kawasaki отпред, пилотът на Ducati задмина Ники Хейдън и Силвен Гинтоли. Все пак французинът успя да вкара своята нова Yamaha YZF R1 в топ 5. Лидерите се разделиха на две групи – Ван дер Марк, Риа, Дейвис и Хейдън, следвани от Гинтоли, Джулиано и Сайкс.  Хейдън бе пилотът с най-бързите обиколки, преди Риа да изпревари Ван дер Марк и да поведе. Двамата, заедно с Дейвис започнаха битка за победата в последните обиколки.

Дейвис изпревари Риа на завой 4, като принуди пилотът на Kawasaki да отвори завоя. След това обаче Риа блокира линията на завой 1 и изпревари съперника си отново на Southern Loop. На завой 4 Дейвис отново пробва атака, но след това допусна грешка и влезе в чакъла, докато Риа излезе начело.  

Така той финишира първи, следван от Ван дер Марк с Honda. Съотборникът на холандеца – новакът Ники Хейдън, бе на път да ознаменува дебюта си в Супербайк с подиум. Пилотът от Кентъки за първи път кара с гумите на Pirelli и постигна конкурентни времена за обиколка. Пилотът на Ducati Джулиано обаче го дебнеше в последните няколко завоя, атакува американеца и го изпревари, като му отне третото място. Легендата на MotoGP остана 4-и.

Гинтоли направи отличен дебют за Yamaha с 5-о място, а Сайкс остана едва 6-и. Топ 10 допълниха Жорди Торес (Althea BMW S1000RR), съотборникът му Маркус Ройтенбергер, местната звезда Джош Брукс (Milwaukee BMW S1000RR) и „грешникът“ Час Дейвис.

Следващият старт на WorldSBK е в Бурирам, в Северен Тайланд, където миналата година дубъл направи Риа.