Начало Moto News WorldSBK: Рей печели на Маникур и слага четвъртата си корона

WorldSBK: Рей печели на Маникур и слага четвъртата си корона

57
0

Шампионът Джонатан Рей  (Kawasaki Racing) е новият-стар световен шампион в WorldSBK. Той грабна короната за 2018 г. с блестяща победа в първото състезание на пистата Маникур във Франция – 11-и кръг от шампионата. Рей изпревари още в началото своя съотборник Тойм Сайкс, който стартира от първа позиция с рекорд и спечели 13-ата победа за този сезон. Сега Джонатан Рей вече има 4-а поредна световна титла. Втори финишира Сайкс, а трети стана Шави Форес с частно Kawasaki от екипа на Barni Racing, след като достигна до подиума в битка с трима пилоти.

Сайкс взе холшота от първа позиция, а след него бе Рей. Трети в колоната се нареди Лоренцо Савадори (Milwaukee Aprilia), който също тръгна от първа редица, а веднага след него бе Форес. Нямаше заплаха за второто място на Рей, но той се впусна в атака за първото място. След него Алекс Лоус (Pata Yamaha) и Михаел Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Junior Team) отпаднаха,  след като бяха в групата на топ 10. Рей, който бе изпреварил Сайкс увеличи преднината си, докато за третото място започна битка. Форес изпревари Савадори, а след тях в преследване се впусна и Чаз Дейвис (Aruba.it Racing – Ducati), който трябваше да завърши втори, за да отложи спечелването на титлата от Рей.

Шампионът обаче грабна своята полбеда №13 за този сезон, като така спечели и четвъртата си поредна титла, въпреки че до края остават още 5 старта – утре на Маникур, в Аржентина и Катар. Сайкс стана втори, като допринесе за новия двоен успех за Kawasaki. Форес издържа на битката със Савадори, като двамата пресекоха финала пред Дейвис. Пилотът от Уелс нямаше възможност да се бори за по-предно място, тъй като бе в средата на стартовата решетка, а по време на лятната пауза счупи ключица и на предишното състезание в Португалия. Съотборникът на Дейвис – Марко Меландри, който стартира 12-и, финишира на 6-о място. Седми стана михаел ван дер Марк (Pata Yamaha), който се придвижи от 10-а позиция на решетката, като изпревари в средата на дистанцията Торпак Разгатлиоглу (Kawasaki Puccetti Racing). Турчинът завърши 8-и, следван от Юджийн Лавърти (Milwaukee Aprilia) и Лорис Баз (GULF Althea BMW).