Начало WRC News WRC планира 12 ралита за 2021 г., Роси иска да участва в...

WRC планира 12 ралита за 2021 г., Роси иска да участва в тазгодишния финал на Монца

957
0
Монца
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Световният рали шампионат (WRC) планира 12 надпревари за сезон 2021. Те бяха оповестени след заседание на Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА.

В календара са включени 9 старта в Европа и три извън Стария континент. Стартът е планиран традиционно за края на януари в Монте Карло. Финалът би трябвало да е в средата на ноември в Япония. Ситуацията с пандемията от коронавирус обаче остава неясна и затова Световният съвет реши, че определени ралита ще са резервни варианти в случай, че някоя от предварително планираните надпревари няма възможност да се проведе. Това са Турция, Латвия, Белгия, Аржентина, Гърция и Монца в Италия.

WRC календарът за 2021 г.

24 януари – Монте Карло

14 февруари – Швеция

25 април – Хърватия

23 май – Португалия

6 юни – Италия

27 юни – Кения

18 юли – Естония

1 август – Финландия

22 август – Великобритания

12 септември – Чили

17 октомври – Испания

14 ноември – Япония

Междувременно Монца Рали Шоу бе включено в тазгодишния календар като финал на първенството

Надпреварата е планирана за 4-6 декември и ще се състои от състезателните отсечки на и около Аутодромо Национале ди Монца. Стартът е организиран за първи път през 1978 г. През годините привлича редица WRC пилоти, както и състезатели от други моторни дисциплини.

„В настоящата ситуация развиваме нови подходи и това рали ще е страхотна демонстрация на това“, сподели рали директорът на ФИА Ив Матон. „Ще съчетаем легендарното трасе с по-традиционни рали отсечки в близкия район. Тази концепция ще помогне WRC да стигне до страни, където се изискват нови формати.“

Един от най-интересните участници в Монца Рали Шоу през годините е живата легенда на MotoGP Валентино Роси. Той кара там още от 1997 г., а в периода 2006-2018 г. има седем победи

Италианецът сподели, че ще разгледа програмата си в началото на декември, за да види дали не може да кара пак на Монца, този път в кръг от WRC.

„Планът беше да не карам там, но ситуацията се промени, след като това ще е последен кръг от световния шампионат. Това прави състезанието значително по-интересно“, каза Роси.

Всички успехи на италианеца на Монца Рали Шоу са постигнати с коли на М-Спорт. Шефът на екипа от Кумбрия Ричард Милнър заяви, че би било страхотно Роси отново да е част от събитието.

„Много хора са карали там. [Роберт] Кубица например. Може да му е интересно. Трябва да видим кой би могъл да участва. Много шампионати провеждат стартове в края на сезона. За съжаление през същия уикенд има F1 надпревара, което елиминира някои от възможностите като [Валтери] Ботас. Наистина би било чудесно обаче, ако видим някои различни имена“, допълни Милнър пред dirtfish.com.