Начало WRC News WRC разкри календара за 2025 г.

WRC разкри календара за 2025 г.

117
0
WRC
снимка, Ред Бул Контент Пуул

WRC разкри календара за 2025 г. Той включва 14 кръга и няколко напълно нови състезания в Саудитска Арабия, Канарските острови и Парагвай. В същото време от графика отпадат надпреварите в Хърватска, Латвия, Полша.

Сезон 2025 в WRC отново ще бъде стартиран от рали Монте Карло. Събитието по тесните и коварни планински асфалтови/заледени пътища ще се проведе от 23 до 26 януари. Надпреварата отново ще бъде базирана около град Гап.

След традиционния старт в Монте Карло/Франция в края на януари, WRC ще премине през Африка, Азия, Европа и Южна Америка, преди да пристигне в Саудитска Арабия в края на ноември. Така ще се завърши най-мащабния календар на шампионата от 2008 г. насам

Вторият кръг отново ни пренася по заснежените отсечки в Швеция, базирани около град Умео. Рали Швеция остава единствената надпревара в графика на WRC, която се провежда само на сняг. По-рано тази година събитието удължи договора си с още няколко години.

След Швеция WRC се насочва към Кения и по-специално рали Сафари. Събитието отново ще се проведе в началото на пролетта, а не през юни, както беше от 2021 до 2023 г. Месец по-късно WRC ще се завърне в Испания. Този път домакин на състезанието ще бъдат асфалтовите пътища в Канарските острови. Това е първият от общо три изцяло нови старта в графика на шампионата за следващата година. Наличието на гладки асфалтови настилки и високият риск от мъгла в планинските вътрешности на острова, създава уникално предизвикателство за този кръг.

След Канарските острови, керванът на WRC се отправя към рали Португалия. Тежката чакълена надпревара отново запазва традиционната си дата на провеждане през месец май. После идва ред на друга чакълена надпревара- рали Сардиния- която ще се проведе от 5 до 8 юни 2025 г.

В края на същия месец WRC се насоча към Гърция и рали Акрополис. Събитието ще бъде изместено с няколко месеца по-рано от датата, която заемаше през последните години. След Гърция идва ред на традиционните бързи чакълени ралита в Естония и Финландия. Стартът в Прибалтийската страна се завръща след едногодишна пауза и заменя този в Латвия.

След Северна Европа, WRC се отправя към другата страна на земното кълбо за дебютното състезание в Парагвай в края на август. Две седмици по-късно след него ще се проведе рали Чили. Парагвай е държава, която е луда по ралитата. През последните години увеличи присъствието си в световния рали спорт с пилоти в поддържащите категории на WRC. В Парагвай пилотите ще преминат през червени чакълени пътища, които вървят успоредно на река Парана

В календара на WRC отново попада и рали Централна Европа, което се завръща за трети пореден сезон. Пилотите ще се борят с променящите се асфалтови настилки в Австрия, Чехия и Германия. Есенните условия в Европа ще допринесат за уникалното предизвикателство на това рали.

Предпоследният кръг от сезон 2025 в WRC отново ще бъде в Япония. Страната от Източна Азия отново ще предложи уникално предизвикателство по трудните си асфалтови пътища.

Сезон 2025 в WRC ще завърши в Саудитска Арабия. Кралството ще направи дългоочаквания си дебют в световния рали шампионат. Събитието в Саудитска Арабия ще се проведе при голямо количество чакъл и горещ пустинен пясък

„Това е изключително вълнуващ календар. Той перфектно съчетава традиционните ни ралита с три вълнуващи нови предизвикателства, две от които са извън Европа. Това още веднъж подчертава глобалната привлекателност на нашия шампионат“, отбеляза Йона Зибел.

„От леда във френските Алпи и снега до колене в Швеция, към ослепителния чакъл в Кения и Сардиния, високоскоростните влакчета с чакъл във Финландия и Естония и накрая пустините в Саудитска Арабия. Разнообразието, което предлагаме през 2025 г., е ненадминато“, добави управляващият директор на WRC Promoter.

„Фантастично е да видим толкова пълен календар от събития за сезон 2025 на WRC. Наред с класическите места, които феновете познават и обичат, въвеждането на нови ралита в Испания, Парагвай и Саудитска Арабия добавя още повече вълнение. Това също така отразява глобалното разнообразие както на състезателите, така и на феновете на ралитата“, каза президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем.