Начало WRC News WRC ще се състезава в Парагвай през 2025 г.

WRC ще се състезава в Парагвай през 2025 г.

31
0
WRC в Парагвай
снимка, Ред Бул Контент Пуул

WRC ще се състезава в Парагвай през 2025 г. Това ще бъде 38-мата страна, която ще бъде домакин на кръг от световния рали шампионат на ФИА. Договорът за провеждане на събитието е за поне две години.


Съобщението за присъединяването на Парагвай направено в събота вечерта в столица Асунсион от президента Сантяго Пеня. Това се случи по време на церемониалния старт на Petrobras Rally Transchaco 2024- третия кръг от националния рали шампионат на страната.

„Парагвай е голяма страна. Светът е в процес на откриването ни. Домакинството на събития от световна класа като WRC е още един начин да покажем на света нашето величие“, изрази мнението си Пеня.

Многогодишното споразумение реализира дългогодишната амбиция на WRC да се върне към две събития годишно в Южна Америка. Последният такъв случай беше през 2019 г. Тогава WRC имаше кръг в Аржентина и Чили

Парагвай се гордее със силното си наследство в рали спорта, който процъфтява в сърцето на Южна Америка. Густаво Саба беше редовен участник в аржентинските кръгове на WRC през миналото десетилетие. Напоследък Фабрицио Залдивар се превърна в утвърден състезател в WRC2. В същото време Диего Домингес е сред фаворитите за титлата в Junior WRC и WRC3. Последните 11 издания на южноамериканския рали шампионат FIA CODASUR също са спечелени от парагвайски пилоти.

Проактивният подход на WRC Promoter за създаване на по-устойчив път за бъдещето на ралитата изигра важна роля в кандидатурата на Парагвай за участие в шампионата. Парагвай произвежда 100% от електричеството в мрежата си от устойчиви източници. Това е отражение на устойчивия дух на WRC, в който всички автомобили се движат със 100% устойчиви горива.

„Разговаряме с Парагвай от няколко години. Затова съм изключително доволен, че това споразумение е факт“, сподели директорът на WRC Саймън Ларкин.

„Няма съмнение в страстта на нацията към ралитата. Нямаме търпение да предадем на целия свят тази страст, както и впечатляващите пейзажи на Парагвай.“

Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем приветства присъединяването на Парагвай към WRC

„Приемането на Парагвай в световния рали шампионат на ФИА през 2025 г. е фантастична възможност за сериите и всички заинтересовани страни да открият нови хоризонти. Бих искал да изкажа искрените си благодарности на моя приятел Уго Р. Мерсан Гали, както и на неговия екип за усилията, които полагат за развитието на нашия спорт. Искам да благодаря и на организаторите на рали „Парагвай“ и на президента г-н Сантяго Пеня за безценната му подкрепа“, каза Бин Сулайем.

Ралито ще бъде базирано в туристическия Енкарнасион на река Парана. Събитието ще посрещне множество фенове от Парагвай, Аржентина, както и от целия южноамерикански континент. Етапите ще се провеждат в целия регион Итапуа, който ежегодно е домакин на кръг от южноамериканския рали шампионат FIA CODASUR. Автомобилите ще минават по червени чакълени пътища, минаващи успоредно на река Парана.

Парагвай е поредното ново попълнение в календара на WRC. По-рано този месец стана ясно, че Саудитска Арабия влиза в световния рали шампионат догодина. Страната подписа 10-годишне договор за домакинство. По-рано тази година стана ясно, че Испания също се връща в графика на WRC. Този път състезанието ще се проведе по асфалтовите пътища на Канарските острови.