Начало Top Moto News WSBK: Басани ще продължи кариерата си в Кавазаки

WSBK: Басани ще продължи кариерата си в Кавазаки

82
0
Аксел Басани
Аксел Басани, снимка Кавазаки

Аксел Басани ще продължи кариерата си в Кавазаки. Италианецът подписа многогодишен договор с японския производител, който влиза в сила от следващия сезон. Басани идва на мястото на напускащия Джонатан Рей.

Басани е един от най-вълнуващите таланти, които се появиха в падока на WSBK през последните години. Италианецът се присъедини към шампионата през 2021 г. с тима на Motocorsa Racing Дукати. Оттогава той спечели шесто подиума. Именно през 2021 г. той завърши девети в генералното класиране и спечели първия си подиум в на пистата Каталуния

През следващия сезон Басани натрупа повече опит в WSBK. 24-годишният състезател печели три подиума и завърши на седмо място в генералното класиране. През 2022 г. той бе най-добрият състезател в класацията на независимите пилоти и победи най-близките си съперници с над 100 точки.

Басани се надяваше да получи повишение да премине в заводския отбор на Дукати. Марката от Болоня обаче реши да заложи на звездата от клас Суперспорт Николо Булега. Италианецът е на път да спечели световната титла в своята категория, карайки мотор Дукати Панигале V2.

По-рано този месец се появи информация, че Басани ще замени Джонатан Рей в заводския отбор на Кавазаки. Шесткратният световен шампион реши да отвори нова глава в кариерата и си и подписа с Ямаха. Там той заменя Топрак Разгатлиоглу, който на свой ред отива в БМВ. Вчера Кавазаки обяви привличането на Басани. Младият италианец подписа многогодишен договор с марката и ще кара заедно с опитния британец Алекс Лоус.

„Наистина съм щастлив от важната възможност, която ми предлага Кавазаки. Ще дам най-доброто от себе си на пистата и извън нея, за да постигна най-добрите възможни резултати. Надявам се да дам на всички фенове на Кавазаки страхотни емоции и удовлетворение“, сподели Басани.

„Искам да благодаря на семейството си за направените жертви и на Лоренцо Маури за пътя, по който поехме заедно и който ми позволи да се откроя през последните години. Ще се видим скоро на пистата“, добави бъдещият пилот на Кавазаки

„Стратегията ни за 2024 г. беше определена преди месеци. Разбира се, ходът на Рей ни накара да преосмислим организационната логика в KRT. Разговаряхме вътрешно с висшето ръководство на марката. Решението беше да вземем по-млад състезател с потенциал да печели състезания и който знае как да се възползва от целия опит на тима“, каза Гийом Рода.

„Образът на Басани е свеж, искрен, забавен и има голям потенциал да представи образа на Кавазаки в света. Сега Алекс Лоус ще трябва да приложи целия си опит, докато Аксел ще има малко време да се учи. Много сме доволни от структурата, която предложихме за 2024 г. и сме много мотивирани да се наслаждаваме на състезанията и да се възползваме от най-добрите аспекти на Нинджа ZX-10RR. Надявам се феновете да се насладят на следващия сезон с този последен проект, по който работим“, добави директорът на отбора на Кавазаки в WSBK.