Начало Top Moto News WSBK: Баутиста спечели първия старт в Сан Хуан

WSBK: Баутиста спечели първия старт в Сан Хуан

181
0
Алваро Баутиста, Дукати
Алваро Баутиста, снимка Дукати

Алваро Баутиста спечели първото състезание на пистата Сан Хуан Виликум. Пилотът на Дукати потегли трети и водеше през по-голямата част от надпреварата на аржентинското трасе. Втори и трети в днешния старт завършиха Джонатан Рей (Кавазаки) и Аксел Басани (Motocorsa Racing Дукати).

Времето преди старта на състезание номер 1 в Сан Хуан бе сухо и слънчево. Температурата на въздуха бе 19 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 49. Нагорещеното аржентинско трасе подложи на истинско изпитание гумите на Пирели.

Разгатлиоглу направо най-доброто потегляне и поведе след преминаването на първи завой в Сан Хуан. Зад него се движеха Рей, Басани, Лекуона, Баутиста, Рединг и Локатели.

Екшънът в старт №1 на десетия кръг от сезон 2022 в WSBK започна още в средата на първата обиколка. Баутиста използва страхотната топ скорост на своето Дукати и оглави класирането след преминаването на обратната права. Испанецът бе атакуван от Разгатлиоглу. Турчинът допусна грешка и едва не отнесе със себе си Баутиста. В крайна сметка световният шампион се озова в чакъла, но продължи участието си в надпреварата в Сан Хуан. Съперникът му от Дукати пък загуби няколко позиции заради маневрата, която направи, за да избегне мотора на Ямаха.

Така Рей оглави класирането и се опита да отвори преднина. Британецът търси първата си победа от 5 месеца насам. Зад него се движеха Басани, Лекуона, Баутиста, Рединг, Риналди и Лоус.

20 тура преди края на първия старт в Аржентина Басани поведе, докато Баутиста се справи с Лекуона. Разгатлиоглу се движеше на последна позиция и се опитваше да ограничи максимално щетите в надпреварата.

В следващите няколко тура Баутиста се справи с Рей и започна да притиска Басани. Зад водещото трио Лекуона се движеше на самотна четвърта позиция, следван от Риналди, Лоус и Рединг.

14 тура преди края на състезание №1 в Сан Хуан, Баутиста изпревари Басани на обратната права и поведе. Младият италианец бе притискан и от Рей, който се опитваше да не позволява на испанския си съперник да се откъсне.

Същевременно Леандро Меркадо се озова в чакъла след катастрофа. Местният любимец бе закаран в медицинския център на пистата за преглед. Малко преди началото на уикенда в Аржентина стана ясно, че Меркадо ще напусне тима на MIE Хонда и най-вероятно няма да участва в следващия сезон в световния Супербайк.

С напредване на състезанието Баутиста отвори комфортен аванс пред Басани и Рей. Двамата състезатели водеха оспорвана битка за втората позиция. Зад тях се движеха Лекуона, Риналди, Лоус и Рединг.

3 тура преди края Рей направи успешна маневра срещу Басани и зае второ място. Италианецът от своя страна започна да изостава заради прекомерно износване на задната гума.

В челото Баутиста отново бе в собствена лига и грабна победата на пистата Сан Хуан Виликум. Благодарение на 13-тия си успех от началото на сезон 2022 в WSBK, Баутиста се доближава до първата си световна титла. До него на подиума се качиха Рей и Басани. Пилотът на Motocorsa Racing Дукати отново бе най-бърз сред частниците.

Четвърти, пети и шести финишираха Икер Лекуона (Хонда), Михаел Рибен Риналди (Дукати) и Алекс Лоус (Кавазаки). Скот Рединг (БМВ) остана седми, следван от Андреа Локатели (Ямаха), Шави Виерж (Хонда) и Михаел ван дер Марк (БМВ). Място в зоната на точките намериха още Лукас Махиас (Пучети Кавазаки), Шави Форес (Барни Дукати), Гарет Герлоф (GRT Ямаха), Юджийн Лавърти (Bonovo БМВ) и Топрак Разгатлиоглу (Ямаха).