Начало Top Moto News WSBK: Баутиста триумфира в суперпол надпреварата в Арагон

WSBK: Баутиста триумфира в суперпол надпреварата в Арагон

31
0
Алваро Баутиста, Дукати
Алваро Баутиста, снимка Дукати

Алваро Баутиста триумфира в суперпол надпреварата в Арагон. Пилотът на Дукати добави още един успех към сметката си от началото на сезона. Втори и трети завършиха обичайните заподозрени Джонатан Рей (Кавазаки) и Топрак Разгатлиоглу с Ямаха.

Арагон е домакин на десетия кръг за сезон 2023 в световния Супербайк шампионат (WSBK). Надпреварите се провеждат на пистата „Моторланд Арагон“ с дължина 5.078 км и разположена в испанската провинция Теруел. В събота се проведе първото състезание на трасето, което бе спечелено от Михаел Риналди. Неговият съотборник Алваро Баутиста отпадна докато водеше в надпреварата

Времето преди старта на суперпол състезанието в Арагон бе малко по-хладно от това в първата надпревара. Температурата на въздуха бе 26 градуса, а тази на асфалта- 26. Вероятността за валежи бе не практика нулева.

Рей имаше най-добра стартова реакция и поведе след преминаването на първите няколко завоя. Зад британеца бяха Баутиста, Разгатлиоглу, Локатели, Риналди, Йотл, Гарднър, Виерж и други. Басани допусна грешка и загуби няколко позиции.

Рей, Баутсита и Разгатлиголу започнаха да се откъсват напред още в края на първата обиколка. Четвърти и пети бяха Локатели и Риналди, следвани от Герлоф, Лекуона, Йотл, Балсадари и Рединг. Междувременно Лорис Баз отпадна от суперпол надпреварата в Арагон. Французинът напуска отбора на Bonovo БМВ и ще бъде заменен от Скот Рединг.

Рей продължи да води след преполовяването на състезателната дистанция в суперпол надпреварата в Арагон. Състезателят на Кавазаки търси втори успех от началото на годината. Зад него бяха Разгатлиоглу и Баутиста. По-назад отпаднаха още Габриел Рую (Bmax Racing БМВ) и Ерик Гранадо (MIE Хонда).

Рей запази водачеството в заключителната фаза на състезанието. Британецът се защитаваше сравнително успешно от атаките на Разгатлиоглу и Баутиста. В последния сектор на трасето испанецът влезе във въздушната струя на Рей и се възползва от по-добрата топ скорост на неговото Дукати. По този начин той изпревари британеца и грабна победата, докато Разгатлиоглу остана трети.

Четвърти и пети в квалификационното състезание в Арагон се класираха Андреа Локатели (Ямаха) и Михаел Рубен Риналди (Дукати). Зад тях бяха пилотите на Хонда Икер Лекуона и Шави Виерж. Топ 10 допълниха Филип Йотл (GoEleven Дукати), Гарет Герлоф (Bonovo БМВ) и Реми Гарднър (GRT Ямаха).