Начало Top Moto News WSBK: Баутиста триумфира във финалната надпревара на Асен

WSBK: Баутиста триумфира във финалната надпревара на Асен

216
0
Алваро Баутиста, Дукати
Алваро Баутиста, снимка Дукати

Алваро Баутиста триумфира във финалната надпревара на пистата Асен. Трасето в Нидерландия бе домакин на втория кръг от сезон 2022 в световния Супербайк шампионат (WSBK). Пилотът на Дукати финишира с преднина от 8.770 сек. пред Андреа Локатели (Ямаха). Третото място остана за Икер Лекуона с Хонда. Това бе първи подиум за испанеца след преминаването му в шампионата. Надпреварата бе запомнена с инцидента между Джонатан Рей и Топрак Разгатлиоглу.

Разгатлиоглу поведе в ранните етапи на състезанието, след като стартира от втора позиция на стартовата решетка. Въпреки това той бе подложен на натиска на Рей. Британецът успешно се възстанови от лошия си старт, който го изпрати на пета позиция  в края на първата обиколка. Добро потегляне направи Локатели, който мина пред Баутиста. Лекуона също стартира много добре и изпревари Рей.


След като получи чудесно излизане от последния завой в 5-ата обиколка, Рей бързо затвори пътя на Разгатлиоглу, който впоследствие се размина на завой  номер 1 и отвори вратата за пилота на Кавазаки. Зад тях Баутиста водеше битка с Икер Лекуона.

Опитът за изпреварване на британецът обаче завърши с катастрофа. По този начин двамата претенденти за титлата отпаднаха след контакт на изхода на завоя, което бе най-спорният инцидент между двамата в историята на WSBK. Случката все пай ще бъде разгледана от стюардите на ФИМ.

Това изведе Икер Лекуона на изненадващата лидерска позиция. Въпреки това Баутиста успя да изпревари пилота на Хонда в рамките на една обиколка и да се откъсне на лидерската позиция.

В дъното на топ 10 имаше интересна борба между Шави Виерж, Михаел ван дер Марк и Лукас Махиас.

До края на второто състезание на Асен, Баутиста записа трети успех за себе си и Дукати от началото на сезон 2022 в WSBK. Втори финишира Андреа Локатели с Ямаха, който успя да се пребори с Икер Лекуона от екипа на Хонда.

Четвърти и пети завършиха Алекс Лоус (Кавазаки) и Аксел Басани (Motorcorsa Racing Дукати). Шестото място бе за Скот Рединг, който записа най-добрият си резултат с БМВ. Зад него останаха Михаел Рубен Риналди (Дукати), Михаел ван дер Марк (БМВ), Шави Виерж (Хонда) и Лукас Махиас (Пучети Кавазаки). Освен тях в зоната на точките намериха място и Роберто Тамбурини (Ямаха Motoxracing WorldSBK Team), Кристоф Понсон (Gil Motor Sport Ямаха), Леон Хаслам (Педерчини Кавазаки), Лука Бернарди (Барни Дукати) и Леандро Меркадо (MIE Хонда).