Начало MotoGP News WSBK: Булега триумфира в първия старт на Филип Айлънд

WSBK: Булега триумфира в първия старт на Филип Айлънд

152
0
Николо Булега
Николо Булега, снимка Дукати

Николо Булега триумфира в старт №1 на Филип Айлънд. Пилотът на Дукати потегли от полпозишън и спечели първия си старт в WSBK. Втори финишира Андреа Локатели с Ямаха. Последното място на подиума беше заето от бившата звезда от MotoGP Андреа Яноне (GoEleven Дукати).

Филип Айлънд е домакин на кръг №1 за сезон 2024 в световния Супербайк шампионат (WSBK). Състезанията се провеждат на писта с дължина от 4.445 км и разположена на около 125 км южно от град Мелбърн. Филип Айлънд традиционно открива кампанията в WSBK вече повече от десетилетие, с малки изключения.

Времето преди началото на първия старт за сезон 2024 в WSBK беше топло и сухо. Температурата на въздуха беше 18 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 35. Този уикенд пилотите от двата класа (WSBK и WSSP) ще направят задължителни спирания в бокса по време на основните състезания. Причината за тази промяна е свързана с очаквани проблеми с износването на задната гума на Пирели.

Яноне направи най-доброто потегляне след изгасването на червените светофари във Филип Айлънд. Италианецът познава отлично това трасе от времето, което прекара в световния шампионат по мотоциклетизъм. Втори беше Баутиста, следван от Алекс Лоус, Булега, Разгатлиоглу, Локатели, Петручи, Ван дер Марк и др.

Яноне остана начело след първите няколко тура от старт №1 на пистата Филип Айлънд. Зад него Булега се бореше с Алекс Лоус. Веднага зад тях се движеха Разгатлиоглу, Сам Лоус, Петручи, Ван дер Марк, Басани и Рей. Баутиста допусна няколко грешки и изостана от водещата група.

В четвъртата обиколка се случи нещо неочаквано. Баутиста допусна грешка на завой №10 и падна. Двукратният световен шампион успя да продължи участието си в надпреварата, но от последна позиция. Същевременно Яноне водеше пред Алекс Лоус и Булега.

Спиранията в бокса започнаха при преполовяването на състезателната дистанция във Филип Айлънд. Булега, Яноне, Разгатлиоглу, Лоус и още много други пилоти направиха питстоп в един и същ момент. Същевременно от надпреварата отпадна Реми Гарднър (GRT Ямаха)

Булега контролираше събитията през втората половина на днешния старт във Филип Айлънд. Пилотът на Дукати имаше комфортен аванс спрямо Локатели. Състезателят на Ямаха водеше двубой с Яноне. Зад тях пък се намираха Алекс Лоус и Разгатлиоглу. Турския състезател получи наказание от стюардите на ФИМ.

До края на първия старт във Филип Айлънд не настъпиха някакви промени в челото. По този начин Булега спечели състезанието и стана първият действащ световен Суперспорт шампион, който печели при дебюта си в Супербайк.

Втори и трети финишираха Андреа Локатели и Андреа Яноне. Това беше първи подиум за пилота на GoEleven Дукати, който също е дебютант в шампионата. Това беше и първи старт за Яноне в световен шампионат от края на 2019 г. насам.

Четвърти и пети финишираха Алекс Лоус (Кавазаки) и Топрак Разгатлиоглу (БМВ). Шестото място отиде при Доминик Агертер (GRT Ямаха). Зад швейцареца се наредиха Михаел ван дер Марк (БМВ), Данило Петручи (Барни Дукати), Гарет Герлоф (Bonovo БМВ) и Шави Виерж с Хонда. Място в зоната на точките намериха още Скот Рединг (Bonovo БМВ), Аксел Басани (Кавазаки), Сам Лоус (Mark VDS Дукати), Михаел Рубен Риналди (Motocorsa Racing Дукати) и Алваро Баутиста с Дукати. Извън зоната на точките остана Джонатан Рей. Британецът записа първия си старт с Ямаха.