Начало Top Moto News WSBK: Джонатан Рей триумфира в първата надпревара на Асен

WSBK: Джонатан Рей триумфира в първата надпревара на Асен

208
0
Джонатан Рей
Джонатан Рей, снимка Кавазаки

Джонатан Рей триумфира в първата надпревара на нидерландската писта Асен. Това е част от втория кръг от сезон 2022 в световния Супербайк шампионат (WSBK). Пилотът на Кавазаки потегли от трета позиция, но успя да се справи със стартиралия от полпозишън Топрак Разгатлиоглу. В последния етап от състезанието Рей удържа атаките на Алваро Баутиста от тима на Дукати. По този начин шесткратният световен шампион финишира на 0.103 сек. пред испанския си съперник. Последното място остана за миналогодишният първенец Разгатлиоглу с Ямаха.

Най-добрият старт бе за Разгатлиоглу и Андреа Локатели. Двамата пилоти на Ямаха реагираха отлично след изгасването на червените светофари и поведоха колоната след преминаването на първи завой. Зад тях бяха Джонатан Рей, Алваро Баутиста, Алекс Лоус (Кавазаки) и второто заводско Дукати на Михаел Рубен Риналди.

В следващите няколко тура Рей и Разгатлиоглу си размениха на няколко пъти лидерската позиция. Зад тях Баутиста водеше битка с Лоус и Локатели, докато Риналди започна да изостава от водещата група.

10 обиколки преди финала на първото състезание на Асен, Алекс Лоус получи технически проблем в своето Кавазаки и се прибра в бокса. Това бе второ отпадане за британският състезател след това в съботната надпревара на Моторланд Арагон.

До края на състезанието номер едно в Нидерландия, Рей удържа на атаките на Баутиста и записа победа номер две от началото на сезон 2022 в WSBK. Това бе втори успех и за Кавазаки. Подиумът бе допълнен от световният шампион Топрак Разгатлиоглу, който отново изпитваше затруднения в заключителната фаза от състезанието на Асен.

Четвърти завърши Андреа Локатели с другия заводски мотор на Ямаха. Петото място отиде при Икер Лекуона (Хонда), следван от Лорис Баз (Bonovo БМВ), Филип Йотл (GoEleven Дукати), Гарет Герлоф (GRT Ямаха), Скот Рединг с БМВ и Аксел Басани (Motorcorsa Racing Дукати). Топ 15 допълниха Шави Виерж (Хонда), Кристоф Понсон (Gil Motor Sport Ямаха), Михаел ван дер Марк (БМВ), Роберто Тамбурини (Ямаха Motoxracing WorldSBK Team) и Лукас Махиас (Пучети Кавазаки).