Начало Moto News WSBK: Факти преди старта на Имола

WSBK: Факти преди старта на Имола

27
0

Този уикенд е четвъртият кръг от световния шампионат на супербайк. Той ще бъде на една от легендарните писти в Европа – пистата Енцо и Дино Ферари в Имола. Преди старта напомняме какво са постигнали топ пилотите на тази писта.

Том Сайкс  спечели миналата година двойна победа в Имола, като стартира от първа позиция и в двете надпревари направи най-бързите обиколки. Във второто състезание той водеше от старта до финала.Преди това Том има на това трасе две втори места – през 2012 г. след Карлос Чека. Сайкс е единственият пилот в историята, който има повече от една първа позиция на имола – първата през 2010, а след това през 2012 и 2013 г.

Само един подиум от 8 състезания има на тази писта Силвен Гинтоли – миналата година във втората надпревара, когато финишира след Сайкс и Рей. Тук той загуби лидерската си позиция в шампионата, която възстанови в Русия. Най-добрата му стартова позиция е второ място преди две години, а миналата стартира 4-и.

Лорис Бас стартира в състезанието миналата година с контузено рамо и болки в глезена при падане в сесията за Суперпол. Той бе 9-и в първото и 6-и във второто състезание, като кара с болкоуспокояващи. Бас бе втори през 2012 г. в Суперщок 1000 след Силвен Барие, на по-малко от секунда. През 2009 г. бе 10-и.

Два подиума на Имола има Джонатан Рей – победи през 2011 г. и бе втори във втория старт миналата година.

Това е една от двете писти,  на която Марко Меландри не е печелил подиум в 6-те си старта в Супербайк. Все пак е печелил точки, като е финиширал между 4-о и 10-о място. Най-добрият му резултат е миналата година – 4-и. Меландри не е стартирал на Имола и от първа редица.

Миналата година Давиде Джулиано става втори в първото състезание, като стартира трети. Това е единственото състезание на Имола в Супербайк, в което е стигал до финала. През 2006 г. Джулиано спечели в Суперщок 600 пред Хавиер Симеон и Силвен Барие.

Най-добрият резултат в Имола на Час Дейвис е 6-ото място миналата година в първия старт и 5-ото във втория. През 2011 г. той водеше в състезанието на Суперспорт преди да получи повреда в двигателя. Той бе 4-и и 3-и  в WSS съответно през 2009 и 2010 г.

Юджийн Лавърти спечели миналата година единствения си подиум на Имола в пърото състезание и то след като неговия съотборник Гинтоли получи повреда в двигателя.

От 12 състезания на Имола Леон Хаслам бе на подиума само през 2012 г. с BMW, като стана 3-и и в двете състезания. Миналата година бе 10-и и 9-и. Той има лоши спомени от 2010 г., когато бе втори и в последната обиколка направи грешка, като финишира 5-и. Във второто състезание двигателят на неговото Suzuki гръмна и това донесе титлата на Макс Биаджи.

Единственото международно състезание за Алекс Лоус на Имола е през 2009 г., когато той е 15-и на решетката и 11-и на финала в клас Суперщок 1000 за MV Agusta.

Toни Елиас ще стартира за първи път на Имола. Пилотът от MotoGP е карал тук от 1996 до 1999 г., но едва на следващата година започна кариерата си на пилот в клас 125 куб. см.

През 2012 г.  Николо Канепа бе 10-и в първото състезание и 5-и във второто. Италианскиян пилот има още три участия на това трасе – в Суперщок 1000  – 3-и през 2011 г. и втори след Силвен Браие миналата. Карал е и в Суперспорт през 2005 г.

Давид Салом постигна най-добрия си резултат в Имола в четвъртото си състезание – 17-и през 2012 г. във втория старт. Той е карал два пъти WSS, а най-доброто му класиране е 5-и през 2011 г.