Начало Moto News WSBK: Иде класиката Донингтън парк

WSBK: Иде класиката Донингтън парк

31
0

В неделя е стартът на пистата Донингтън парк, която се смята за една от класическите в световния шампионат на Супербайк. Причината е, че за много от пилотите, това е домашно трасе. Ето представянето на някои от тях.

Един от тях е Джонатан Рей, който идва като лидер в шампионата на Донингтън. Той обаче има само една победа преди 2 години във второто състезание, след като се бори с Меландри и Хаслам. Двамата пилоти на BMW обаче се сблъскаха. Рей никога не е бил друг път на подиума на Донингтън, но винаги е печелил точки.

За разлика от Рей, Том Сайкс е на бил на подиума в половината от състезанията си тук – направи дубъл от първа позиция миналата година и два пъти е трети, също от пол през 2012 след Меландри и Хаслам в първото състезание, а във второто след Рей и Биаджи. Той бе втори след  Бейлис  във втория си състезателен уикенд през 2008 г.
Силвен Гинтоли е бил два пъти 11-и на Донингтън през 2011 г., но имаше болки в ръката и китката след падане на Филип Айлънд, през 2012 г. е 8-и и 5-и, а в двете състания миналата година е на подиума- 3-и след Рей и Меландри, и втори след Сайкс.

Преди две години Лорис Бас дебютира в Супербайк на Донингтън, стана 16-и в първото и спечели първите си точки  във второто състезание, след като стана 8-и. Миналата година бе 5-и и 7-и. Час Дейвис също има спечелени точки в 4-те си състезания тук – 3 пъти е в топ 10, а през 2011 г. загуби само с 0.2 сек. от Лука Скаса състезанието в Суперспорт.

Отличен резултат на Донингтън има Марко Меландри. Той спечели първия старт през 2011 г. – първата му победа и през 2012 г. Втори бе в състезание 2 през 2011 г. и в първото през миналата година, като успя да изпревари Рей и Гинтоли, за да финишира след Сайкс.

Най-добрият резултат на Давиде Джулиано е 4-о място миналата година в състезание 2. Той бе 6-и в първото и 7-и предишната година , след което се сблъска с Чека във второто. Само един подиум има  Юджейн Лавърти – 3-и във второто състезание миналата година. Миналата година Леон Хаслам не стартира заради счупения си крак в Ассен, но има два подиума на Донингтън – втори след Бен Спийс през 2009 г. в състезание 2 и в 1 през 2012 г. след Меландри, но преди Сайкс . Леон два пъти се е квалифицирал втори  – през 2011 и 2012 г.