Начало Moto News WSBK: Михаел ван дер Марк остава пилот на БМВ и през следващата...

WSBK: Михаел ван дер Марк остава пилот на БМВ и през следващата година

160
0
Михаел ван дер Марк, БМВ
Михаел ван дер Марк, снимка БМВ

Михаел ван дер Марк остава пилот на БМВ и през следващата година. Нидерландецът удължи своя договор с германския производител за още един сезон и ще остане съотборник на Скот Рединг в световния Супербайк шампионат (WSBK).

29-годишният състезател прави дебюта си в световния Супербайк през сезон 2015 с тима на Хонда. След прекарани два сезона и спечелени 9 подиума с японския производител, ван дер Марк решава да подпише с Ямаха в началото на 2017 г. Нидерланският състезател има и две участия в MotoGP в края на същата година за тима на Tech 3 Ямаха.

Първите му две победи в WSBK идват през 2018 г. на пистата Донингтън парк. Ван дер Марк записа още два успеха до края на престоя си в Ямаха.

От сезон 2021 той е част от екипа на БМВ. Нидерландецът донесе първи успех на германския производител в WSBK от осем години след като триумфира в суперпол състезанието на пистата Алгарве.

Михаел ван дер Марк бе извън строя в повечето надпревари тази година заради контузия. Все пак той се завърна за домашните състезания на Асен. След това последва катастрофа на Ещорил, която му попречи да участва в нататъшните кръгове от сезона. Негови заместник бе украинецът Илия Михалчик.

Въпреки всички проблеми тази година за ван дер Марк, БМВ реши да подново договора му. Така той ще остане на борда на M1000RR за трети пореден сезон.

С това съобщение БМВ фиксира своя заводски пилотски състав за следващата година, тъй като се смята, че Скот Рединг има многогодишен договор с баварците.

Много съм щастлив в семейството на БМВ Моторад Моторспорт и съм доволен от удължаването на нашето сътрудничество“, каза ван дер Марк.

За съжаление лично за мен настоящият сезон не се разви така, както си представях досега. Аз обаче не мога да променя това. Сега е важно да се възстановя напълно преди завръщането на пистата.“

Лично аз искам отново да карам моя мотор БМВ M1000RR възможно най-бързо. Липсва ми всичко, най-вече отборът, мотоциклетът, състезанията. Най-важно какво казват лекарите. Аз стриктно следвам техните препоръки.“

Трябва да видим кога точно ще мога да се състезавам отново. В Асен видях колко голям потенциал има мотоциклетът този сезон. Оттогава проектът напредна още повече. Това ясно се видя в последните състезания и бе потвърдено от подиума на Скот в Донингтън парк.“

Очаквам с нетърпение да се върна в играта и да дам своя принос. Сигурен съм, че ни очаква успешно бъдеще заедно“, добави нидерландецът.

Все още не се знае кога ще бъде завръщането на ван дер Марк. Засега Михалчик ще продължи да бъде негов заместник.

Много се радваме, че Михаел остава с нас“, каза директорът на БМВ Моторад Моторспорт Марк Бонерс.

„В първия си сезон през 2021 г. той се адаптира много добре към мотора БМВ M1000RR, който първоначално му беше непознат. Ван дер Марк потвърди прогреса си с победа в Портимао.“

„Неговият принос за развитието на мотора през първия му сезон беше от огромно значение за целия ни проект.“

„За съжаление, Михал е измъчван от контузии от зимата насам. Убедени сме, че когато е здрав и може да се състезава отново, ще възвърне първоначалната си сила върху мотора на БМВ и ще може да надгражда.“

„За нас беше важно да приключим с удължаването на договора преди лятната ваканция, както и да изразим вярата си в него. Така ще му бъде позволено да се съсредоточи изцяло върху възстановяването си. Очакваме с нетърпение завръщането му на пистата“, завърши директорът на БМВ Моторад.