Начало Top Moto News WSBK оповести календара за сезон 2024

WSBK оповести календара за сезон 2024

203
0
WSBK 2023
снимка, Пирели

WSBK оповести календара за сезон 2024. Графикът на световния шампионат включва общо 12 старта на територията на Европа и Австралия, които ще се проведат от февруари до октомври.

Сезон 2024 в WSBK отново ще започне в Австралия. Домакин на събитието е пистата „Филип Айлънд“ в периода 23-25 февруари. Това е единственото трасе, което не е на територията на Европа

WSBK изважда Индонезия от графика за догодина. Надпреварата на пистата „Мандалика“ прие първия си старт от шампионата в края на 2021 г. Миналата година стартовете в Индонезия отново бяха в края на сезона, докато сега бяха веднага след тези в Австралия. Най-вероятно стартът на Мандалика е изваден заради задълбочаващите се финансови проблеми на трасето.

Вторият кръг за сезон 2024 в WSBK ще се проведе в Барселона. Трасето запазва мястото си в календара, след като дебютира през 2020 г. За разлика от сезон 2023, стартът на пистата в Каталуния се мести в края на март, вместо началото на май.

Сезон 2024 в WSBK продължава в Нидерландия и пистата „Асен“ в периода 19-21 април. После следва близо двумесечна пауза, в която отборите и пилотите ще презаредят батериите. След Асен, WSBK се насочва към Италия и Мизано. Трасето в региона „Емилия Романя“ приема четвъртия кръг от 14 до 16 юни.

След Мизано идва ред на Великобритания и Донингтън парк. Емблематичното британско трасе запазва вече традиционната си дата през месец юли. Седмица по-късно WSBK се завръща на Мост. Чешкото трасе ще приеме за четвърти път надпревара от световния шампионат по Супербайк на ФИМ.

Втората половина на следващия сезон в WSBK започва в Портимао. Португалската писта приема кръг №7 в периода 9-11 август. Това е близо два месеца по-рано от последните няколко издания.

В последната седмица на август WSBK ще се завърне в Унгария след повече от 30-годишна пауза. Домакин на събитието е Балатон парк. Трасето бе открито по-рано тази година и има вероятност да приеме стартове от MotoGP в бъдеще.

В началото на септември керванът на шампионата се отправя към Франция и пистата „Маникур“. Две седмици по-късно WSBK ще посети за първи път пистата „Кремона“. Италианското трасе обаче първо трябва да бъде хомологирано от ФИМ и Дорна

Последните два кръга за сезон 2024 в WSBK ще се проведат в Испания. Първо световният шампионат ще посети Моторланд Арагон (27-29 септември), след което се насочва към Херес (11-13 октомври). Този уикенд трасето в Андалусия приема последния кръг за тазгодишната кампания.

Освен Индонезия, от календара на световния Супербайк шампионат не фигурират още трасетата в Имола и Аржентина. Последното бе извадено от настоящата кампания заради политически причини.