Начало MotoGP News MotoGP много близо до завръщане в Унгария?

MotoGP много близо до завръщане в Унгария?

91
0
MotoGP 2023
снимка, Мишлен

MotoGP е много близо до завръщане в Унгария. По-рано тази седмица стана ясно, че притежателят на търговските права Дорна Спортс прави всичко възможно, за да организира старт от световния шампионат в страната. Това може да се случи през 2025 г. Преди това Унгария се очаква да приеме старт от WSBK.

Унгария е приемала общо два пъти стартове от световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Това се е случило през 1990 и 1992 г. Домакин на надпреварите е била пистата „Хунгароринг“ край Будапеща. Трасето е много популярно, тъй като е домакин на старт от F1 от 1986 г. насам

Първият старт в Унгария 1990 г. е бил пред провал заради оплакванията на състезателите относно безопасността и състоянието на пистата. В крайна сметка събитието на Хунгароринг се провежда по план. Победител в надпреварата става легендарният австралиец Мик Дуън с Хонда.

Унгария е извадена от календара на MotoGP за 1991 г. Година по-късно Хунгароринг се връща в графика на световния шампионат. Този път състезанието е спечелено от Еди Лоусън с Кагива. След това Унгария изчезва от световния шампионат по мотоциклетизъм за повече от три десетилетия.

През 2008 г. Унгария прави опит да се върне в MotoGP. Планът е построяване на писта, която да е с дължина 4.650 км и да носи името „Балатонринг“. За съжаление, този проект така и не се реализира. Строежът на трасето в крайна сметка е спрян през 2009 г. Теренът, на който е трябвало да бъде разположена Балатонринг, бива продаден.

В началото на 2021 г. MotoGP направи втори опит да се върне в Унгария. Домакин на състезанието трябваше да бъде писта край Дебрецен. Ръководител на проекта беше бившият световен шампион в клас 125 куб.см Габор Талмаши. Неговата цел бе да направи шампионата по-достъпен за феновете в Унгария, Централна и Източна Европа.

За съжаление, този проект също не бе реализиран. До този момент строежът на пистата не е започнал. Предполага се, че това изобщо няма да се случи заради финансови проблеми.

Преди 4 месеца Унгария откри нова писта за автомобилни и мотоциклетни състезания. Тя носи името „Балатон парк“ и е с дължина 4.415 км. Трасето е с движение обратно на часовниковата стрелка и има 15 завоя. Шест от тях са леви, а останалите- десни. Балатон парк разполага с постоянни места за 10 000 фенове и има възможност да увеличи на броя им до 120 000

Пистата в Унгария се надява да приема международни състезания от 2024 г. Очаква се около Балатон парк да бъде построен музей, както и четиризвезден хотел.

Приключването на строежът на Балатон парк веднага породи спекулации, че трасето може да приема стартове от MotoGP. Очаква се Балатон парк да получи хомологация от ФИМ догодина и да приеме старт от световния Супербайк шампионат (WSBK). Същевременно Дорна ще направи опит да върне MotoGP на Хунгароринг.

„Завръщането на MotoGP в Унгария може да е по-близо, отколкото си мислите! Сътрудничеството между Дорна Спортс и Унгарската агенция за развитие на мобилността (HUMDA) продължава. В близко бъдеще се проучват две места, които могат да приемат старт“, се казва в съобщение на Дорна.

„Дорна и HUMDA работят заедно по хомологацията на пистата „Хунгароринг“ и новата писта „Балатон Парк“, за да върнат MotoGP и WSBK в Унгария възможно най-скоро. Целта на актуализираното споразумение между Дорна и HUMDA е първо да включи Балатон парк в календара на WSBK за 2024 г. и като резервно място за MotoGP през следващия сезон. След това Хунгароринг трябва да бъде домакин на MotoGP от 2025 г.“