Начало Top Moto News WSBK: Рей сменя Кавазаки с Ямаха

WSBK: Рей сменя Кавазаки с Ямаха

238
0
Джонатан Рей
Джонатан Рей, снимка Кавазаки

Джонатан Рей напуска Кавазаки след приключването на настоящата кампания в WSBK. Британецът изненадващо напуска редиците на японския производител след като записа толкова успехи от 2015 г. насам. Рей ще продължи кариерата си в Ямаха, където заменя Топрак Разгатлиоглу.

Рей е най-успешният пилот в историята на световния Супербайк шампионат (WSBK). Британецът има спечелени шест поредни световни титли, 119 победи, 256 подиума и 41 полпозишъна

Рей дебютира в WSBK в края на 2008 г. Той записва успехи с японския производител, но така и не е реален претендент за титлата. През 2015 г. Рей отваря нова глава в кариерата си и преминава в Кавазаки. 36-годишният състезател печели шест поредни световни първенства в периода 2015-2020 г. Освен тези успехи, той има 104 победи и 214 качвания на почетната стълбичка с Кавазаки.

Шесткратният световен шампион имаше договор с Кавазаки до края на следващата година. Той обаче реши да напусне японската марка след края на настоящата кампания в WSBK и да продължи кариерата си другаде.

„Искам да благодаря на всички в KMC и KRT за това, че повярваха в мен и ми дадоха възможност да се докажа на най-високо ниво. Научих и израснах толкова много като човек и пилот от първия ден, в който преметнах крака си през мотора Ninja ZX-10R“, сподели Рей.

„Спечелването на шест поредни шампионата в WSBK винаги ще бъде най-очевидният връх на времето ми с Кавазаки. Това ще бъдат и невероятните спомени, житейските уроци и смехът, които ще отнеса със себе си в бъдещето. Със сигурност мисията ни е да завършим сезона през 2023 г. толкова силно и с такава отдаденост, каквато винаги сме показвали“, добави британецът. От Кавзаки тепърва трябва да обявят кой ще кара на мястото на Рей.

Няколко часа по-късно стана ясно, че Рей е подписал двугодишен договор с Ямаха. Там той заменя Топрак Разгатлиоглу и ще си партнира с Андреа Локатели

„Много сме щастливи да приветстваме Джонатан в семейството на Ямаха и сме силно мотивирани да си сътрудничим с него в бъдеще. Имаме една и съща мотивация за победа и една и съща страст към WSBK“, каза Ерик дьо Сейнс.

„Подобно на него и ние бяхме световни шампиони през последните години и искаме отново да се върнем на върха на класацията. Стремежът, решителността и жаждата за успех на Джонатан Рей са неизменни през цялата му кариера. Именно тези качества ще допринесат за бъдещия ни общ успех. Искрено вярваме, че той може да увеличи броя на световните си титли и да запише името си още по-ярко в учебниците по история. Ние също толкова уверени, че той може да постигне това заедно с нас. Работим усилено, за да подобрим още повече нашата доказана в състезанията машина Ямаха R1, за да гарантираме, че ще предоставим на Джонатан точно това, от което се нуждае, за да постигне своите цели и целите на Ямаха през 2024 и 2025-та“, добави президентът на Ямаха Европа.

Понастоящем Рей заема третото място във временното класиране за сезона. Британецът спечели първото състезание на чешката писта „Мост“. Освен това той записа още десет подиума.