Начало Top Moto News WSBK: Рей триумфира в първото състезание на Мост

WSBK: Рей триумфира в първото състезание на Мост

159
0
Джонатан Рей, Кавазаки
Джонатан Рей, снимка Кавазаки

Джонатан Рей триумфира в първото състезание на Мост. Пилотът на Кавазаки се справи най-добре с трудните метеорологични условия на чешкото трасе. Това бе първи успех за Рей от началото на сезон 2023 в WSBK. Втори завърши Топрак Разгатлиоглу (Ямаха), а трети остана Данило Петручи (Барни Дукати).

Мост приема осмия кръг от тазгодишната кампания в световния Супербайк шампионат. Състезанията се провеждат на писта с дължина 4.212 км и е разположена до едноименния град в Чехия

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от autodrommostcz (@autodrommostcz)

Малко преди началото на състезание №1 на пистата „Мост“ се изля пороен дъжд. Това накара пилотите да не използват сликове. Някои от тях заложиха на интермедии, докато други решиха да стартират с гуми на Пирели за изцяло мокър асфалт.

Басани направи най-добрия старт след изгасването на червените светофари в Мост. Италианецът продължава да търси първи успех в WSBK, след като се качи на подиума във втория старт на пистата „Имола„. Басани е и един от претендентите за съотборник на Алваро Баутиста през 2024 г. Втори се движеше Разгатлиоглу, следван от Гарднър, Рей, Баутиста Риналди, Лоус, Петручи и Агертер. По-назад Лекуона и Баз изпуснаха точката за спиране на първи завой. Междувременно Разгатлиоглу поизостана, тъй като имаше лош старт

Басани започна да се откъсва в следващите няколко тура. Италианецът отвори разлика от 6 сек. спрямо втория Гарднър. Австралиецът бе застигнат от Рей и Баутиста. Двамата световни шампиони водеха оспорвана борба си. Рей заложи на интермедии, докато Баутиста караше с гуми за изцяло мокро трасе. Пети бе Шави Виерж.

17 тура преди края на първия старт в Мост трасето започна да изсъхва все по-бързо. Това принуди част от пилотите, включително Баутиста, да влязат в бокса за сликове. Междувременно Басани продължаваше да води пред Рей и Рединг. Двамата решиха да заложат на интермедии и нямаха намерение да правят питстоп.

Басани също влезе в бокса за смяна на гуми в следващите обиколки в старт №1 на пистата „Мост“. Така Рей зае първото място с аванс от повече от 5 сек. Зад него Петручи водеше оспорвана битка с Рединг. В същото време отпаднаха Гарет Герлоф (Bonovo БМВ) и Ерик Гранадо (MIE Хонда).

Рей продължаваше да води след преполовяването на състезателната дистанция. Британецът показа отлично темпо на изсъхващата писта „Мост“. Втори се движеше Разгатлиоглу. Турчинът изпревари Рединг и Петручи. Четвърти се движеше Рединг, следван от Локатели, Лекуона, Баз, Агертер, Лоус и Басани. Баутиста се движеше в дъното на топ 15.

Рей в крайна сметка успя да запази първото място до развяването на карирания флаг в Чехия. Пилотът на Кавазаки спечели първа победа от началото на сезона. До него на подиума се качиха Разгатлиоглу и Петручи.

Четвърти финишира Скот Рединг (БМВ), следван от Икер Лекуона (Хонда), Андреа Локатели (Ямаха), Аксел Басани (Motorsa Racing Дукати), Доминик Агертер (GRT Ямаха), Алекс Лоус (Кавазаки) и Лорис Баз (Bonovo БМВ). Топ 15 допълниха Реми Гарднър (GRT Ямаха), Алваро Баутиста (Дукати), Михаел ван дер Марк (БМВ), Михаел Рубен Риналди (Дукати) и Тито Рабат (Пучети Кавазаки).