Начало Moto News WSBK: Силвен Жинтоли печели първата квалификация в Истанбул

WSBK: Силвен Жинтоли печели първата квалификация в Истанбул

68
0

Първата квалификация в първото състезание от WSBK на пистата Истанбул парк в Турция, бе спечелена от Силвен Жинтоли (Aprilia Racing Team). Французинът е втори в класирането, само на 1 точка от лидера в шампионата Том Сайкс (Kawasaki Racing Team), а на турската писта даде 1:56.190, само 8 минути преди края на сесията. Преди това в средата на квалификацията, той пак бе лидер.

Французинът води пред пакетът от четирима пилоти, които са кандидати за титлата. Марко Меландри (BMW Motorrad GoldBet), който е втори, бе на същото място и отново след Меландри на свободните тренировки. Трети в Q1 на 0,759 сек. бе Юджийн Лавърти (Aprilia Racing Team) и Том Сайкс. Дебютантът в WSBK Тони Елиас (Red Devils Roma Aprilia) зае впечатляващото 5-о място, но бе втори за известно време, преди да получи технически проблем в своя RSV4. Шести стана Жул Клузел (FIXI Crescent Suzuki), а след него бяха Час Дейвис (BMW Motorrad GoldBet), Давиде Джулиано (Althea Racing Aprilia) и Леон Хаслам (Pata Honda World Superbike). Новият съотборник на Хаслам – Мишел Фабрицио стана 10-и при първото участие със CBR1000RR.

Леон Камие ще бъде аут до края на сезона заради тежката катастрофа по време на първата свободна тренировка. Пилотът на FIXI Crescent Suzuki счупи 3-а и 4-а метатарзална кост на десния си крак и бе закаран в болница за операция. Двамата пилоти на Team Ducati Alstare – Карлос чека и Айртон Бадовини не излязоха на пистата, след като и двамата катастрофираха на сутрешната сесия. Испанецът не може да кара заради фрактура, докато италианецът е с контузия на левия глезен. Макс Нойкирхнер (MR-Racing Ducati) контузи лявата си ръка. Заради двата си счупени пръста, германецът също няма да кара. Лорис Бас пък получи забрана да кара от лекарите, тъй като не се е възстановил от контузията в гърба си, получена на Нюрбургринг.