Начало Top Moto News WSBK: Спинели с шокираща победа в първия старт в Нидерландия

WSBK: Спинели с шокираща победа в първия старт в Нидерландия

9
0
Николас Спинели
Николас Спинели, снимка Барни Дукати

Николас Спинели записа шокираща победа в първия старт в Нидерландия. Пилотът на Барни Дукати предприе сериозен риск в съкратената надпревара на пистата Асен, след като реши да кара с гуми интермедия. В крайна сметка Спинели спечели още първия си старт в WSBK заради съкращаването на състезанието. Втори и трети финишираха Топрак Разгатлиоглу (БМВ) и Алваро Баутиста с Дукати.

Нидерландия е домакин на кръг №3 от сезон 2024 в световния Супербайк шампионат (WSBK). Състезателният уикенд се провежда на пистата Асен с дължина 4.542 км и разположена до едноименния град. Това е едно от традиционните трасета, които приемат стартове от WSBK

Атмосферните условия преди началото на първия старт в Асен бяха доста тежки и студени. Температурата на въздуха беше само 9 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 10. Трасето беше мокро заради дъжда, който валя по-рано през деня.

Рей поведе след началото на първото състезание в Нидерландия. Британецът спечели първата си квалификация, откакто се присъедини към Ямаха в началото на тази година. Радостта на Рей обаче беше твърде кратка. Шесткратният световен шампион беше изпреварен от Спинели. Младият италианец кара на мястото на контузения Данило Петручи в тима на Барни Дукати. Спинели реши да започне надпреварата с гуми интермедия, докато неговите съперници заложиха на сликовете на Пирели.

Спинели отвори сериозна разлика в следващите няколко тура. Италианецът имаше предимство заради своите гуми и натискаше максимално. Зад него имаше сериозна битка. В нея участваха Яноне, Басани и Разгатлиоглу. Зад тях се движеха Рей, Баутиста, Локатели, Гарднър и Рединг.

Спинели запази първото място след преполовяването на състезателната дистанция в съботния старт в Нидерландия. Пилотът на Барни Дукати имаше близо 20-секундна преднина спрямо своите съперници. Втори се движеше Баутиста, следван от Разгатлиоглу, Алекс Лоус, Басани, Гарднър, Рей, Локатели, Ван дер Марк и Рединг. Същевременно от борбата отпадна Андреа Яноне (GoEleven Дукати).

С напредване на състезанието пистата в Нидерландия започна да става все по-суха. Следователно Спинели започна да губи темпо и да бъде застиган от Баутиста и Разгатлиоглу. Двамата бяха по-бързи от италианеца с поне 2.5 сек. на обиколка. По-назад отпаднаха Тито Рабат (Пучети Кавазаки) и Михаел Рубен Риналди (Motocorsa Racing Дукати).

7 тура преди финала Разгатлиоглу изпревари Баутиста и зае второто място. Двамата световни шампиони продължиха да топят аванса на Спинели, който беше в порядъка на около 2 секунди. Същевременно Андреа Локатели (Ямаха) получи повреда в своя мотор и разля течности по асфалта. В резултат на това рейс контрола реши да прекрати състезание №1 в Нидерландия

Преждевременният край на състезанието беше отлична новина за Спинели. Италианецът хвърли бомба, след като спечели първото си състезание в WSBK. Така той стана петият победител от общо 7 старта за сезона. Спинели донесе и първа победа за отбора на Барни Дукати.

Втори и трети финишираха Разгатлиоглу и Баутиста. Двамата успяха да ограничат щетите в надпревара, провела при променливи условия. Четвърти остана Реми Гарднър (GRT Ямаха), следван от Алекс Лоус (Кавазаки), Джонатан Рей (Ямаха), Михаел ван дер Марк и Скот Рединг с машини на БМВ, Аксел Басани (Кавазаки) и Шави Виерж (Хонда). Място в зоната на точките намериха още Николо Булега (Дукати), Андреа Локатели (Ямаха), Доминик Агертер (GRT Ямаха), Таран Макензи (MIE Хонда) и Брадли Рей (Ямаха Motoxracing). Икер Лекуона (Хонда) преустанови участието си в уикенда в Нидерландия заради контузия, получена след катастрофа в тренировките.