Начало Други WTCC: Форд се връща в шампионата, Том Чилтън разказва за подготовката си...

WTCC: Форд се връща в шампионата, Том Чилтън разказва за подготовката си и тази на тима

78
0
Том Чилтън

Форд се завръща в световния шампионат за туристически автомобили (WTCC) за първи път след 2005 г. Автомобилите Фокус S2000 ще бъдат управлявани от младите британци Том Чилтън и Джеймс Наш. Първият от тях разказва за собствената си подготовка, както и тази на отбора (който се казва Аон) и за предизвикателствата пред екипа този сезон.

– Изкара няколко сезона в британския шампионат за туристически автомобили, както е усещането да се подготвяш за първата си година в WTCC?

– Невероятно е и нямам търпение да започне. След десетилетие в BTCC смятам, че вече съм се състезавал срещу по-голямата част от пилотите в WTCC! Основното предизвикателство според мен ще са надпреварите на нови за нас писти. Не съм карал на 80% от тези, които са в календара, така че нямам опит на тях. И въпреки че ни очаква сериозно учене, наистина страшно искам да изляза на трасето.

– Как преминаха тестовете?

– Определено добре, като освен това бяха и много продуктивни за всички в екипа. Всеки път, когато излезем на писта, колата е все по-бърза. За един пилот е особено обещаващо да вижда нещо такова, при това след малки промени в колите.

– Как се разбирате с Джеймс като съотборници?

– Чудесно. Състезавали сме се в ВТСС и вече се познаваме, така че имаме добра база за работа. Според мен ще успеем да извлечем максимума от автомобилите си.

– Какви са очакванията ти за сезона?

– В идеалния вариант ми се иска да уча колкото се може по-бързо. Желанието ми е да съм в топ 10 за първия кръг, а след това – в топ 6. Вярвам, че колата притежава нужните за това характеристики и въпросът ще е да напаснем всичко колкото може по-скоростно.

– Какво те привлече в WTCC?

– Това е върхът при туристическите автомобили, шампионат на ФИА е и се гледа от толкова много фенове по света. За мен лично представлява ново предизвикателство в кариерата ми, за което се чувствам готов.

– Как според теб ще се представи Фокус-ът срещу другите марки в първенството?

– Този Форд е един от най-новите автомобили, които ще застана на грида. Той е доказан победител в състезания и няма причина да не е конкурентоспособен и на световна сцена. На повечето писти ние ще учим конфигурации и други подробности, а на останалите отбори няма да им се налага. Но съм доволен от колата и ми харесва да я карам, така че се надявам на хубави битки тази година.