Начало Други WTCC: Хонда взе за пилоти Габриеле Таркини и Тиаго Монтейро

WTCC: Хонда взе за пилоти Габриеле Таркини и Тиаго Монтейро

61
0
Габриеле Таркини,Тиаго Монтейро

Габриеле Таркини и Тиаго Монтейро ще са пилоти в заводския отбор на Хонда за световния шампионат за туристически автомобили (WTCC). Японската компания потвърди по-рано този сезон, че ще участва в първенството от 2013 г. нататък с два автомобила и партньорството на JAS Моторспорт.

В момента се работи по петвратата Хонда Сивик, както и по новия 1,6-литров турбодвигател за нея. Като част от развойната програма екипът ще пусне една кола в състезания още този сезон, като тя ще бъде управлявана от Монтейро. Португалецът ще кара в три старта, започващи с този на пистата Сузука през октомври. Догодина отборът ще има пълен сезон.

Кариерата на Таркини започва по обичайния начин – с картинг, като той става и световен шампион. Изкарва три сезона във Формула 3000, след това се състезава във Формула 1, където участва в 78 Гран при за екипите на Осела, Колони, AGS, Фондметал, Тирел. Прехвърля се към туристическите автомобил през 1994 г. Първоначално кара в британския шампионат и печели титлата още в първия си сезон. През 1997 г. започва да работи с Хонда – това продължава пет сезона и се стига до европейския шампионат. След това продължава да се състезава с туристически автомобили до днес.

Тиаго Монтейро започва да кара във френската Порше Карер Къп през 1997 г. Продължава във френската Формула 3, GT шампионата и стига до Формула 3000 през 2002 г. През 2003 г. се състезава в американските серии Чемп кар. И той стига до Формула 1, където е пилот на Джордан, Мидланд и Спайкър. Има подиум от Гран при на САЩ през 2005 г. В WTCC се състезава от 2007 г.