Начало Други WTCC: Роб Хъф спечели титлата в Макау

WTCC: Роб Хъф спечели титлата в Макау

73
0
Роб Хъф

Роб Хъф спечели титлата в световния шампионат за туристически автомобили (WTCC) за 2012 г. Британецът взе полпозишъна, бе най-бърз и в загрявката, катастрофира в първия старт на легендарното улично трасе в Макау, а във втория финишира втори и най-накрая взе короната, която му се изплъзваше в предишните сезони.

На старта на първото състезание Иван Мюлер излезе пръв, следваха го съотборниците му в Шевроле Хъф и Ален Меню. Назад в колоната стана катастрофа и тясното трасе бе блокирано, като само двама пилоти не можаха да продължат след ударите (Мехди Бенани и Пепе Ориола).

В четвъртия от общото осемте тура Хъф успя да изпревари Мюлер при спирането за завоя Лисабон и поведе. Още в следващата обиколка обаче удари стена и се прибра в бокса! Това увеличи максимално напрежението за последната надпревара. Авансът на британеца бе 17 точки пред Мюлер и 19 пред Меню. Малко преди финала швейцарецът подбутна Иван, който се изпързаля настрани, но удържа първата позиция.

Титлата трябваше да се реши във финалното състезание за сезона и целият екип на Шевроле приключи осемгодишното си участие в WTCC подобаващо: с още едно невероятно представяне, след което и тримата пилоти на тима бяха на подиума.

На старта Норберт Михелиц поведе колоната пред Алекс МакДауал, Пепе Ориола и Меню. Още в първата обиколка пак имаше инциденти, а изпреварвания вече се правеха в цялата колона. В третия тур Меню излезе начело, докато по-назад МакДауал (отишъл вече четвърти) и Мюлер се удариха – първият се завъртя и катастрофира, което доведе до излизане на колата за сигурност. В петата обиколка редът бе Меню, Михелиц, Ориола, Хъф, Мюлер, Тиаго Монтейро и Дарил ОЙънг. Маршалите разчистваха пистата още три тура. Сейфти карът се прибра в края на седмия и броени минути по-късно стана поредната катастрофа – между Михелиц и Ориола. Колата за сигурност излезе за втори път и надпреварата приключи зад нея, като състезанието бе спечелено от Меню, следван от Хъф и Мюлер. Монтейро записа страхотно четвърто място след Шевроле-тите със своята Хонда, след като в първия старт бе и на подиума.

В края на един наистина драматичен уикенд в Макау, през който загинаха двама състезатели, Меню посвети победата на баща си.

Той си отиде от този свят на днешния ден преди две години и се надявам да ме е гледал отнякъде – сподели швейцарецът.

Хъф призна, че сам си е направил живота възможно най-труден с катастрофата в първото състезание.

Нещата изобщо не се улесних с излизането на колата за сигурност. Трябваше да внимавам, да печеля позиции и накрая стана. Вероятно ще отнеме известно време да осъзная какво точно се случи, тъй като в момента всичко изглежда малко нереално – допълни той.

Иван Мюлер водеше в шампионата почти до края, но позволи да бъде изпреварен. Французинът обаче не бе напълно разочарован:

– Вината е отчасти моя, отчасти нямах късмет. Това е животът, случват се и такива неща.