Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вурц: Колите трябва да станат по-сигурни и да достигат 450 км/ч

Вурц: Колите трябва да станат по-сигурни и да достигат 450 км/ч

80
0
Алекс Вурц
Алекс Вурц, снимка Уилямс

Бившият пилот от F1 и сегашен шеф на асоциацията на състезателите в Гран при Алекс Вурц смята, че съвременните болиди трябва да станат още по-сигурни, за да може да развиват по-големи скорости. А последното би направило надпреварите по-вълнуващи. За следващия сезон болидите ще станат значително по-бързи – с до 5 секунди на обиколка, благодарение на по-широките крила и гуми. Мненията за това дали състезанията с това ще станат по-интересни обаче са доста противоречиви.

„Ако съм мечтател за една по-добра Формула 1, бих направил колите още по-безопасни, но след това и доста по-бързи, заяви Вурц пред motorsport.com. – Но говоря за наистина много по-бързи болиди, защото можем да ги направим да достигат 450 км/ч и да имат много повече притискаща сила. И тогава ще можем да се състезаваме на най-екстремните градски трасета.”

Вурц, който беше „за” въвеждането на затворените кокпити от типа ореол за 2017 г., което в крайна сметка не бе прието и отложено за 2018 г., смята, че вкарването на още по-сериозни мерки за сигурност в спорта може да доведе до премахване на някои от ограниченията, които правят F1 по-скучна и безинтересна в момента.

„Не се нуждаем от зони за сигурност, дълги няколко километра и ограничения, които никой не разбира, зави австриецът. – Просто феновете, седейки си у тях и гледайки състезанията, трябва да се замислят, че те никога не биха могли да направят това, което пилотите правят.

И само най-смелите и талантливи състезатели го могат. А ако колите не са достатъчно безопасни, състезателният директор ще трябва да следи повече за сигурността на пилотите, защото той не иска да бъде виновен, ако нещо се случи. И тогава стигаме до задънена улица. Смятам, че спортът трябва да гледа повече към дългосрочни решения на проблемите, а не към краткосрочни.”