Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вурц трябвало да замести Хакинен в Макларън

Вурц трябвало да замести Хакинен в Макларън

37
0

Сегашният председател на Асоциацията на пилотите в Гран при (GPDA) и бивш пилот от Формула 1 Алекс Вурц разкри, че e имал голям шанс да замести Мика Хакинен в екипа на Макларън за 2002 г. Финландецът напусна тима след края на сезон 2001 г. и Рон Денис търсеше варианти за негов заместник. В крайна сметка в Уокинг избраха Кими Райконен.

Вурц дебютира във Ф1 през 1997 г., но след 3 пълни сезона от 1998 до 2000 г. загуби титулярното си място и за 2001 г. се озова в Макларън като резервен пилот. След серия от тестове от тима са го информирали първоначално, че ще бъде титуляр и ще партнира на Дейвид Култард за 2002 г. Това обаче е било по време когато Райконен още не е бил свободен да си тръгне от Заубер.

„В края на сезона стана ясно, че Мика ще се откаже и силно се надявах, че ще мога да го заместя, заяви Вурц в блога си в сайта на Макларън. – Всъщност на теста на Монца трябваше да изляза от колата. Бях в дълга серия от обиколки и от отбора я прекъснаха, за да приема телефонно обаждане от Мартин Уитмарш, който беше управляващ директор. Той каза: Поздравления, прекъснах теста, защото ще карах за нас следващата година. Той беше толкова развълнуван, защото разговорът беше точно след срещата, на която го бяха решили.

По това време не знаехме, че босът на тима Рон Денис води преговори със Заубер да вземе Кими Райконен. И ако Рон не мислеше, че Кими е по-добрата опция от мен и ако от Заубер не го бяха пуснали, щях да карам за Макларън. Но след теста на Монца не получих следващо обаждане и осъзнах, че има нещо. И се качих на самолета и отидох при Денис, който каза, че всъщност ще вземат Райконен.”

В крайна сметка Вурц остава тестпилот на Макларън до края на 2005 г., като в последния сезон замества Хуан-Пабло Монтоя за едно състезание на Имола след мистериозната контузия на колумбиеца. Последният му сезон като титуляр е в Уилямс през 2007 г.