Начало Автомобили XF-R – най-бързият Jaguar в света

XF-R – най-бързият Jaguar в света

176
0

Jaguar разкриха страховита нова версия на и без това качествения си бизнес седан XF. Новият вариант е доста по-спортен и е наречен XF-R.

Компанията официално съобщи, че по време на секретен тест в соленото езеро Бонвил в Юта XF-R е успял да вдигне скорост от 363.188 км/ч. Това прави седана с мощност от 510 к.с. най-бързият представител на Jaguar, като досегашната най-висока скорост, постигана от тях, бе от Jaguar XJ220 през 1992 година – 349 км/ч. По това време XJ220 представлява най-бързият сериен автомобил на планетата.

С минимални промени по аеродинамиката и допълнителни мерки за безопасност, с който да се отговори на изискванията за тест на Бонвил, максималната скорост от 363 км/ч бе постигната посредством допълнителна мощност, генерирана чрез пренастройване на ECU-то, модифицирана всмукателна система на въздух, нова система за отработените газове, както и нови настройки на компресора. Никакви вътрешни компоненти около двигателя обаче не са били променяни. Дори стандартната шестстепенна автоматична трансмисия си е останала същата – без промени дори по разстоянията между предавките. При стандартния XF-R максималната скорост иначе е ограничена на 250 км/ч.

От стилистична гледна точка XF-R притежава доста по-агресивна предница. Това до известна степен се дължи и на елегантната черна решетка, новите линии по предния капак, както и хромираните въздухозаборници. Останалото от долната част на каросерията също е пипнато, за да се оптимизира аеродинамиката. Това включва нови странични прагове, преработена задна престилка, както и четири ауспуха, разположени от двете страни на дифузьора.

5-литровият V8 двигател с два компресора тип Roots генерира предостатъчно мощност – 510 к.с. С въртящ момент от 625 Нм, XF-R ускорява до 100 км/ч за 4.7 секунди, сочи официалната информация. И въпреки големия V8 с принудително впръскване и впечатляващото представяне, XF-R все пак успява да върне разход на гориво от 12.5 л/100 км в комбиниран цикъл.