Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Яд ли го е Фетел, че Астън Мартин се представя добре?

Яд ли го е Фетел, че Астън Мартин се представя добре?

1439
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: пресофис на Фестивала на скоростта в Гудууд

Всяка поява на Себастиан Фетел този сезон – а те не са много, след като четирикратният световен шампион се „пенсионира“ в края на 2022 г. – предизвиква въпроса дали не съжалява, че си тръгна от Формула 1 като се има предвид в каква форма е Астън Мартин. Германецът изкара два трудни сезона в тима от Силвърстоун. Реши да си тръгне от спорта в края на втория, а Астън Мартин тръгна страхотно в началото на 2023 г. Не можа да поддържа това темпо до лятната пауза, но все пак се представя значително по-добре в сравнение с времето, когато Фетел бе там.

„Така е, първата реакция на мнозина е: „Това сигурно те ядосва?““, сподели Фетел в интервю за изданието на бившия си тим Ред Бул The Red Bulletin.

„Е, щеше да е по-лесно ако колата беше пълен боклук, тъй като тогава възприятието щеше да е, че не пропускам нищо съществено“, засмя се Фетел. „Но всъщност съм щастлив най-вече за отбора. И за Фернандо Алонсо. В продължение на много години той не разполагаше с автомобил, който да му позволи да демонстрира уменията си.“

„Сега има такава кола и е на ниво. Ред Бул доминира, а аз все още имам много приятели и познати там. Много се радвам, когато и те печелят“, допълни четирикратният световен шампион.

„Първите няколко месеца (след оттеглянето) минаха доста бързо. Беше чудесно да се радвам на свободата да организирам собственото си време. Множество фактори изиграха роля при взимането на решението за оттеглянето ми. Не спрях да карам, защото не харесвах повече спорта или бях твърде бавен, или наистина исках да върша нещо друго. „Пенсионирането“ е много индивидуално. Времето бе един от решаващите фактори. Знаех колко усилия се изискват при толкова много стартове, за да си върша добре работата. Същевременно вкъщи имам малки деца. Тези моменти с тях няма да се върнат“, разказа Фетел.

„Самите състезания, карането ми доставяха удоволствие до последно. Моментите, които ми липсват най-много, са мигът, когато ти остава само един опит в квалификацията и трябва да заковеш всичко. Двубоите в надпреварите. Тези неща.“

„Но вече не исках да правя определени компромиси. Плюс децата ми имат правото да съм повече време с тях. Явно съм надраснал част от света, която смятах за изключително голяма. Неща, които някога ми изглеждаха чисто бели, придобиха определен оттенък.“

„Аз бях много добре подготвен, когато взех решението си, но имаше нещо непредвидено. До ден-днешен нищо не ме изкарва на лимита така, както F1 го правеше. Това ми липсва най-много. Но човек трябва да се спре. Винаги съм искал да разбера за себе си какво ще се случи, когато вече не съм в състезателен режим. В някакъв момент адреналинът от кариера на върха в спорта свършва – понякога заради доброволен избор, друг път предизвикано (заради контузии например). След това човек трябва да продължи и да търси вълнение и напрежение в следващата част от живота си. Не казвам, че е лесно или че съм го постигнал. Търся, но самият процес е вълнуващ“, каза още Фетел.