Начало Рали Ян Копецки спечели първия кръг от европейския рали шампионат

Ян Копецки спечели първия кръг от европейския рали шампионат

57
0
Ян Копецки

Ян Копецки спечели първия кръг от европейския рали шампионат (ERC) – Янер Рали в Австрия. Той и навигаторът му Павел Дреслер изпревариха съотборниците си от Шкода Юхо Ханинен/Мико Маркула, като двата екипажа доминираха в надпреварата с техните Фабия Супер 2000. Надпреварата, която е част и от календарите на австрийския и чешки шампионати, бе с база във Фрайщад, където се намираха сервизният парк и медия центърът.

Успехът на Шкода бе допълнен от четвъртото място на Раймунд Баумшлагер (с частна Фабия Супер 2000), останал на само 2 десети от секундата от третия Бепо Хараш.

Янер Рали бе истинско изпитание за участниците. Провеждайки се броени дни след Нова година, то накара пилотите да се борят със сняг, трасето на места бе покрито дори с лед. Това затрудняваше особено много първите по отсечките, но за щастие всичко премина без сериозни инциденти.

Особено впечатление направи представянето на Ханинен. Той се бори невероятно през първия ден и вечерта бе начело. Не успя обаче да остане пръв, след като губеше ценно време в тежък снеговалеж, чистейки трасето. Въпреки това Ханинен се радваше на второто си място, взимайки предвид колко трудности имаше по пътя си.

В същото време надпреварата бе първи старт за Копецки с новия му навигатор Павел Дреслер. Той също трябваше да наваксва изоставане след началото, но в крайна сметка излезе начело и спечели първа победа за сезона.

Условията бяха трудни, но представянето ни постепенно се подобряваше. Благодаря на целия отбор, задето подготви перфектно колата ми. Радостно е, че празнуваме победа в началото на годината – коментира Копецки.