Начало Top Moto News Яноне ще се състезава в WSBK през 2024 г.

Яноне ще се състезава в WSBK през 2024 г.

97
0
Яноне
Андреа Яноне, снимка Мишлен

Андреа Яноне ще се състезава в WSBK през 2024 г. Италианецът подписа договор с отбора на GoEleven Дукати. По този начин Яноне възобновява състезателната си кариера, след като прекара последните няколко години настрани от моторните спортове заради наказание.

Яноне се състезаваше в MotoGP от 2013 до 2019 г. Италианецът караше мотори на Дукати, Сузуки и Априлия. Яноне записа една победа, 11 подиума и 2 полпозишъна по време на престоя си в най-високото ниво на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ

В края на 2019 г. италианецът даде положителна проба за употреба на допинг. В кръвта му бяха открити следи от анаболния стероид дростанолон – лекарство, което повишава силата и в същото време намалява теглото.

Първоначално Яноне получи 18-месечна забрана да участва в каквито и да е мотоциклетни надпревари. Италианецът обаче обжалва решението на ФИМ. За нещастие, той загуби обжалването и получи четиригодишна забрана за участия в състезания с мотоциклети. По този начин Яноне бе освободен от Априлия и на практика кариерата му бе поставена на пауза.

По време на последните два сезона бившата звезда от MotoGP посети редица стартове от WSBK. През лятото стана ясно, че Яноне ще се присъедини към шампионата през следващия сезон. Предположенията бяха, че той ще заеме мястото на Филип Йотл в тима на GoEleven Дукати. Вчера официално отборът потвърди привличането на „Маниака“.

„Дълго време чаках този момент и най-накрая се върнах на мястото, където прекарах живота си“, сподели Яноне.

„Благодаря на [шефовете на Дукати] Джиджи Дал’Иня, Паоло Чиабати, Клаудио Доменикали, Марко Замбенедети и целия екип на GoEleven за доверието. Чрез тяхната подкрепа преоткрих ентусиазма, който имах като дете. Специални благодарности и на семейството на WSBK за предоставената възможност. Толкова съм развълнуван да се присъединя към този шампионат“, добави 34-годишният италианец.

Междувременно мениджърът на GoEleven Денис Сакети определи подписването на договора с Яноне като „смело решение“. Според него, бившият пилот от MotoGP решимостта да постигне успех в Супербайк

„Работихме усилено, за да осъществим тази мечта. От известно време искахме да я изкрещим пред света. Но от друга страна, създаването на такъв важен проект не е лесно и трябва да бъде структурирано внимателно“, каза Сакети.

„Маниакът“ реши да се върне в играта. Това не е за всеки- изисква се смелост след всичко, което той преживя през последните години. Това е смел избор. Да, за някои може да изглежда налудничав, но правилната доза лудост и смелост могат да доведат до велики подвизи. Защо решихме да предприеме този риск? Когато започнахме да разговаряме с него, бяхме впечатлени от неговата решителност, хъс и желание да се върне към това, което обича“, добави мениджърът на отбора на GoEleven. Догодина Яноне ще кара мотор Дукати Панигале V4 R.