Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ясни килограмите на болидите, в Браун трябва да се надяват на дъжд

Ясни килограмите на болидите, в Браун трябва да се надяват на дъжд

51
0

След като часове след квалификацията станаха ясни точните тегла на болидите, веднага започнаха и първите анализи.

Първият бе, че със значително по-тежкия си болид Уебър успя да изпревари пилотите на Браун, чиито шансове за победа при един чист старт минават само през смесени условия. Стана ясно, че Барикело и Бътън са заплатили чудесните си стартови позиции на цената на по-малко гориво в колите, което автоматично поставя Уебър и Фетел в ролята на фаворити за спечелване на състезанието.

Интересно е също така, че на подобна тактика с малко бензин е заложил и Хамилтън, докато неговият съотборник Ковалайнен е свършил чудесна работа и със значително повече гориво е само на позиция зад съотборника си.

Лидерът в световният шампионат Дженсън Бътън е с възможно най-лекия болид, 644 кг., и се очаква първи в бокса около 14-а обиколка. Само тур по-късно се очаква през питлейна да мине и Барикело. Хамилтън се очаква да влезе за презареждане в 18-а обиколка, а две по-късно стартиращия от първа позиция Уебър, който е точно толкова тежък колкото и Фетел, чието спиране обаче е предвидено за тур по-късно.

Притесненията около достигането на оптимална температура на гумите явно са продиктували решение на Браун, което е по-скоро предпазливо, отколкото агресивно. Така, ако евентуално завали пилотите на Рос Браун могат да разчитат ако не на победа, то поне да не изпаднат в миманса, както би се случило, ако стартираха от по-задни позиции.

След публикуването на теглата стана ясно също така, че Адриян Сутил също е направил изключително представяне в третата част на тренировката. Пилотът на Форс Индия на практика е бил най-тежък от всички в последната част и въпреки това успя да се класира седми пред пилотите на Ферари, които се очакват в бокса в 25-а и 26-а обиколка, и Нелсън Пикет младши.

Най-тежки на решетката ще бъдат Нико Розберг и Себастиен Бурде, които ако остане сухо вероятно ще разчитат само на едно спиране подобно на Казуки Накаджима и Ярно Трули.

Най-интересната сметка е че при равно количество гориво Уебър вероятно щеше да е с 0,8 сек по-бърз от водача в класирането при пилотите Дженсън Бътън.

Килограмите на болидите могат да бъдат видени на стартовата решетка срещу имената на съответните пилоти.

Вероятно време на влизане в бокса:

14 обиколка: Дженсън Бътън

15 обиколка: Рубенс Барикело

18 обиколка: Люис Хамилтън

20 обиколка: Марк Уебър

21 обиколка: Себастиян Фетел, Джанкарло Фисикела, Тимо Глок

22 обиколка: Хейки Ковалайнен

24 обиколка: Фернандо Алонсо

25 обиколка: Фелипе Маса, Роберт Кубица

26 обиколка: Кими Райконен, Себастиен Буеми

27 обиколка: Несън Пикет

28 обиколка: Адриян Сутил

29 обиколка: Ник Хайдфелд

30 обиколка: Казуки Накаджима, Ярно Трули

32 обиколка: Нико Розберг, Себастиен Бурде