Начало Избрани Южна Африка все още иска да се върне в календара на F1

Южна Африка все още иска да се върне в календара на F1

43
0
Киалами, Република Южна Африка
Киалами, снимка Ауди

Южна Африка все още иска да се върне в календара на F1. Според един от министрите в страната, повторно домакинство на старт от световния шампионат може да се случи в бъдеще. Не се знае дали това ще се случи в Киалами или на ново трасе в Кейптаун.

F1 не се е състезавала в Южна Африка от 1993 г. насам. През годините имаше няколко опита за връщане на страната в календара на Формула 1. Последният от тях беше в периода 2022-2023 г. Тогава главният изпълнителен директор Стефано Доменикали посети пистата Киалами и проведе разговори с местните власти. За съжаление, плановете за завръщане се провалиха поради финансови и политически причини

Ръководството на F1 не крие желанието си да се върне в Африка. Потенциалните домакини на състезания са Руанда и Южна Африка. Страната от централната част на континента ще приеме гала вечерта на ФИА, която ще се проведе в средата на декември. Федерацията няма намерение да променя плановете си въпреки разпространението на вируса Марбург.

Наскоро министърът на спорта, изкуствата и културата в Южна Африка Гейтън Маккензи изрази желанието си F1 отново да организира старт в неговата страна. Той посочи, че от ръководството на шампионата се чудят къде точно дали надпреварата да се върне в Киалами или да бъде на ново трасе в Кейптаун.

„Мога да ви кажа, че F1 със сигурност ще дойде [в Южна Африка]“, заяви министърът пред Тикток канала LalliesF1.

„От F1 ни казаха, че имат желание да дойдат и ни казаха от какво ще се нуждаят, за да дойдат. Ние ще им дадем това, от което имат нужда, за да дойдат тук. В момента все още има голям дебат. Дали ще е Кейптаун, или ще е Йоханесбург? Това решение все още не е взето“, добави Маккензи.

Разговорите за завръщане на F1 в Южна Африка набраха скорост през последните години. Преди две години Стефано Доменикали заяви: „Има райони по света, които искат да имат F1. Мисля, че един от районите, които искаме да развием, е африканският. Ние сме световен шампионат, а това е област, в която нямаме присъствие.“

За момента шансовете F1 да се върне в Южна Африка не са големи. Страната не разполага с писта, която отговаря на съвременните изисквания на ФИА. Освен това трябва да бъде осигурено финансиране, което да убеди Либърти Медия да добави страната в календара. През последните години компанията се фокусира върху разширяването на присъствието на Формула 1 в САЩ и Близкия изток

Люис Хамилтън също е поддръжник на идеята за завръщане на F1 в Африка. Седемкратният световен шампион многократно се изказа в подкрепа на организиране на състезание на този континент.

„Не можем да добавяме състезания на други места и да продължаваме да пренебрегваме Африка, от която останалата част от света взима, но никой не дава“ заяви Хамилтън в края на август.

„Там има много работа, която трябва да се свърши. Мисля, че голяма част от хората по света, които не са били там, не осъзнават колко красиво е мястото и колко обширно е това място. Според мен провеждането на Гран при там наистина би могло да подчертае колко е прекрасно мястото и да доведе до туризъм и всякакви други неща, така че все още не знам защо не сме на този континент“, добави пилотът на Мерцедес.