Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заслужавахме точката, борихме се упорито, каза Алонсо

Заслужавахме точката, борихме се упорито, каза Алонсо

50
0
Тиф Нийдъл

Фернандо Алонсо завърши точно извън зоната на точките в Гран при на Япония, след като потегли от дъното на стартовата решетка на Сузука.

„Стартирах 20-ти, а завърших 11-и – добро наваксване със само един бокс и след старт с използван комплект гуми. Беше сериозно усилие от страна на всички в отбора. Мисля, че заслужавахме точката след наказанието в петък. Борихме се упорито за нея”, каза испанецът.

„Ситуацията с Фелипе [Маса] към края на състезанието бе истински малшанс. Той се бореше с гумите си, когато влязохме в режим на виртуален сейфти кар. Това му позволи глътка въздух. Но в последните два тура лидерите в надпреварата ни настигнаха и Фелипе взе последната точка.”

„Ще опитаме пак в Остин. Надявам се да няма наказания. И да сме на по-добра позиция на грида. И да имаме малко повече късмет…”

След финала на надпреварата Фернандо получи официално предупреждение от стюардите и две наказателни точки за пренебрегването на сини знамена. Инцидентът се случи в последните обиколки. Според стюардите испанецът не е пропуснал Люис Хамилтън и Макс Верстапен толкова бързо, колкото е бил в състояние да го стори.

„Не знам дали изчаках два или три завоя, но двамата завършиха в същия ред, така че не е имало сериозно влияние върху изхода от състезанието”, бе коментарът на Алонсо.

Щофел Вандоорн пък бе ударен от Кими Райконен в началото, което повлия на развитието на цялата му надпревара.

„Направихме няколко добри състезания, но днешния ден по-добре да го забравим”, коментира белгиецът.

„Направих приличен старт. При влизането във втори завой всички се бореха за пространство и Кими ме удари. Не мисля, че беше нарочно. Просто две коли се озоваха на неправилното място в неточния момент.”

„От там нататък следобедът ми бе компрометиран. Свлякох се в дъното и карах моето си състезание до финала. Въпреки всичко това Сузука е много специално място и е жалко, че не успяхме да постигнем по-добър резултат за хилядите фенове по трибуните.”