Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер ще покаже C36 най-рано от всички екипи

Заубер ще покаже C36 най-рано от всички екипи

53
0

Тимът на Заубер обяви, че ще покаже новия си болид за 2017 г. засега най-рано от всички отбори във Формула 1 – на 20 февруари. Два дни по-късно (на 22 февруари) екипът ще проведе филмов ден на пистата Каталуния до Барселона.

От десетте тима (след фалита на Мейнър) само три – Ред Бул, Уилямс и Хаас – нямат до този момент формално посочени дати за презентация на колите им.

Междувременно техническият директор на Заубер Йорг Цандер, който се завърна в екипа от януари тази година, заяви, че очаква да види ясно подобрение в представянето на тима през новия сезон в сравнение с миналата година.

„След разочарованията и страховете от последните години, всички са много по-мотивирани”, обясни той. „Има някакви очаквания. Отборът иска промяна, стабилност и посока за развитие – именно това ще се борим да постигнем заедно. Техническите условия са идеални. Независими сме по отношение на производството и развитието. Аеродинамичният тунел на Заубер е един от най-добрите в професионалния автомобилен спорт.”

„Автомобилите ще са по-широки – от 1,80 до 2 метра. Ще имаме и с 25% по-широки гуми, предното и задно крила също ще са уширени. Всичко това означава повече аеропритискане, по-високо сцепление и от там – по-добри времена за обиколка. Болидът ще е с по-ниска максимална скорост, но пък ще е в състояние да спира по-късно благодарение на увеличеното аеропритискане. Спирачната дистанция ще се скъси, което от своя страна ще повлияе върху възстановяването на енергия.”

Целта на Заубер през 2017 г. ще е да се установи в средата на колоната. Цандер обясни още, че отборът ще има през този сезон развоен план за целия сезон.

„Трябва обаче да сме реалисти, тъй като базата ни за сравнение е на по-ниско ниво спрямо тези на някои от съперниците ни. Работата по C36 върви по план и сме оптимисти, че настоящият процес е движение в правилната посока. В момента е невъзможно да се правят прогнози, но като цяло 2017-та е важна година за нас. Трябва да определим и внедрим промени в структурата на екипа, както и да оптимизираме редица процеси на работа. Това не са процедури, които могат да се изпълняват посредством четене или инструкции. Отборът трябва да приеме тези промени и да се почувства комфортно при новите обстоятелства. Това отнема време”, допълни техническият шеф.

В Хинвил скоро ще започне работа по проекта за 2018 г.: „Това няма да се случи прекалено рано, тъй като искаме да направим основен анализ на позицията ни в началото на сезон 2017. Искам да имам добре организиран екип с удовлетворени и мотивирани служители, който да си върне доброто име във Формула 1 и от време на време да поднася по някоя изненада. Искам също така да се погрижа за увереността и дългосрочната стабилност. От видяното досега съм настроен оптимистично, че можем да го постигнем.”