Начало Moto News Звездата от Дакар Марк Кома се оттегля от мотоспорта

Звездата от Дакар Марк Кома се оттегля от мотоспорта

45
0

Испанецът Марк Кома, 5-кратен победител в рали Дакар при мотоциклетистите обяви, че се оттегля от активния мотоспорт. Той се „пенсионира“ като пилот в състезанията на 38-годишна възраст, след 20 участия в най-тежкото рали на планетата.

Кома, който сега става спортен директор за рали-рейдовете, каза: „Това е друго ниво на отговорност. В същото време и възможност за мен да върна на рали Дакар всичко, което надпреварата ми е дала.“

Кома е спечелил Дакар 5 пъти – през 2006, 2009, 2011, 2014 и 2015 г. Още два пъти той е втори, като отстъпва на основния си съперник – французинът Сирил Депре, къот също има 5 победи, преди да премине да се състезава при автомобилите. Съперничеството между двамата бе в центъра на битката при мотоциклетите в последните 10 години от историята на Дакар.

През 2007 г. например Кома бе лидер, когато два дни до финала се удари в дърво и отпадна. През 2009 г. той бе лидер от старта до финала, а през 2010 г. бе наказан с 6 часа заради нерегламентиран ремонт в средата на състезанието.

Кома има също и 6 шампионски титли на крос-кънтри при мотоциклетите. То е единственият пилот, който е слагал короната в световиня шампионат повече от два пъти.