Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зрителите на F1 по-малко през 2014 г.

Зрителите на F1 по-малко през 2014 г.

69
0

Зрителите на Формула 1 в глобален мащаб през 2014 г. са 425 милиона души според годишния отчет на аудиторията на спорта. Това е намаление с 5,6% спрямо 2013-та според информацията, цитирана в Уолстрийт Джърнъл.

Тенденцията на намаляване на зрителите продължава вече няколко години. Отчетената през 2008 г. телевизионна публика възлиза на 600 млн. души. Едно от основните причини за негативния тренд е масовото прехвърляне излъчването на надпреварите от Формула 1 по платени канали. Възможностите за безплатно гледане намаляват с всяка изминала година, особено от 2012 г. насам, когато Скай Спортс купи правата за Великобритания. Там половината от шампионата се излъчва по BBC, чийто зрители рядко мигрират към Скай, за да следят на живо абсолютно всички кръгове. Смята се, че общата стойност на правата за Острова възлиза на 105 милиона долара на година, а според Бърни Екълстоун схемата с два канала (от които платеният притежава ексклузивитет за излъчването на шампионата) „работи добре. Все още получаваме много добро телевизионно отразяване. Това просто означава, че имаме повече отразяване от платените канали.”

Според доклада аудиторията във Великобритания е намаляла с 1,5 млн. души през 2014 г. (до 27,6 млн.). В изложението се твърди, че Формула 1 остава редовно следена от интересуващата се публика, спадът се дължал на оттеглили се случайни зрители.

Съединените щати са един от пазарите, където въпреки всичко има ръст на аудиторията – от 10,1% до 12,6 млн. зрители. Броят на гледалите там между 4 и 9 старта от миналогодишния шампионат е скочил със 128%, а на 10 или повече състезания се е удвоил. В САЩ първенството се предава от NBC Спортс Нетуърк.

През 2014 г. въпросът със зрителите на Формула 1 бе сред най-обсъжданите теми около спорта. Дискутираше се как шоуто би могло да се подобри и как да се привлекат нови зрители, при това както телевизионни, така и на самите писти.