Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 За пореден път промяна в квалификациите

За пореден път промяна в квалификациите

27
0

По пет коли, а не както досега по шест, ще бъдат изключвани последователно след края на първата и втората част от квалификацията, потвърди ФИА. Причината е оттеглянето на екипа на Супер Агури от Формула 1.
Регламентът за световния шампионат през сезон ’08 бе написан на база участието на 24 болида. Според него по седем коли трябваше да отпадат съответно след първия и втория квалификационен сегмент и в последния да останат десет. В него се съдържаше и условие какво трябва да се прави при 22-ма участника, какъвто бе случаят преди екипът на Агури Сузуки да се оттегли. При това положение отпадаха по шест коли след всяка част, а за последната отново оставаха десет болида.
Проблемът е, че в правилника не се споменава нищо, когато на стартовата решетка застанат само 20 участника. Но след обсъждане на случая от стюардите в Турция бе решено, че ще бъдат изключвани по пет коли след първата и втората част на квалификацията.
В официалното съобщение на ФИА по този повод се казва:
„Стюардите бяха уведомени от техническия делегат, че в Гран при на Турция през 2008 г. ще участват 20 коли. По тази причина, в съответствие с член 33.1 от спортните правила, стюардите решиха, че само по 5 болида ще бъдат изключвани след първата и втората част на квалификацията.”