Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Забраниха ползването на DRS при жълти знамена

Забраниха ползването на DRS при жълти знамена

44
0
Люис Хамилтън,Фернандо Алонсо

ФИА забрани на пилотите във Формула 1 да използват DRS при жълти знамена на писта. Уточнението е направено, след като имаше разследване относно отвореното задно крило на Михаел Шумахер (Мерцедес) във Валенсия. Седемкратният световен шампион бе повикан от стюардите, които решиха, че е намалил достатъчно, виждайки предупредителните знамена на трасето.

Ситуацията предизвика реакции, тъй като в Гран при на Испания Себастиан Фетел (Ред Бул) и Фелипе Маса (Ферари) бяха наказани именно за използване на DRS при жълти флагове.

При това положение рейс директорът на ФИА Чарли Уайтинг реши въпросът да се разгледа по време на уикенда във Великобритания. Твърди се, че той е уведомил пилотите още преди надпреварата на Силвърстоун какво се очаква от тях в случай, че видят предупредителни знамена и какви последствия ще има неспазването на условията от тук нататък в шампионата. Във всички случаи състезателите трябва да докажат, че са намалили значително в отсечка, където маршалите показват жълти знамена и им е забранено използването на DRS.

Има две основни неща в подобни случаи относно използването на подвижното задно крило при жълти флагове – обясни Шумахер след случилото се във Валенсия. – Няма правило, което да постановява, че използване на DRS при предупредителни флагове се наказва автоматично. В зависимост от това кога се е случило, можеш да докажеш, че в конкретната зона си намалил много скоростта си. Дали си използвал DRS или не е съвсем отделен въпрос.