Начало Лайфстайл Забравен в склад Мерцедес W196 се продава на търг, цената му може...

Забравен в склад Мерцедес W196 се продава на търг, цената му може да стигне 5 млн. паунда

46
0
Карл Клинг,Ханс Херман,Хуан Мануел Фанджо

Изоставен в склад Мерцедес-Бенц W196 от Формула 1 ще бъде продаден на търг и цената му може да стигне и дори надхвърли 5 милиона британски лири. Автомобилът е от 1954 г. и е бил управляван от петкратния световен шампион в Гран при Хуан Мануел Фанджо. Той ще бъде предложен на аукцион от Бонамс, които отказаха да коментират къде точно е бил открит легендарният болид.

Автомобилът бе показан от Бонамс в шоурум на Ню Бонд Стрийт, пише британският таблоид Дейли Мейл.

Аз съм в този бизнес вече пето десетилетие, но това е най-вълнуващото откритие, което някога сме правили – коментира председателят на аукционната къща Робърт Брукс. – Някои от продаваните от нас автомобили са стигали цени и над 5 милиона паунда. Смятаме, че този също ще прехвърли тази граница. Колата е била съхранявана в склад и на практика е била забравена за близо 30 години. Преди да бъде паркирана там, е била карана и добре поддържана. Може да бъде изцяло възстановена и отново да излезе на писта, да прави демонстрации. Имал съм привилегията да се сблъскам с някои от най-желаните и важни коли в историята на автомобилния спорт. Да се занимавам с продажбата на легендарния W196 спокойно се класира на върха – допълни той.

Търгът ще се състои по време на фестивала на скоростта в Гудууд през юли.

Фанджо печели втората си титла във Формула 1 през 1954 г. (първата е от 1951 г., останалите 4 са поредни от 1954 до 1957-ма). Мерцедес се включват в първенството след началото му, като в отбора са аржентинецът и Карл Клинг и печелят още първия си старт – Гран при на Франция. Фанджо взима още три победи с W196 (в Германия, Швейцария и Италия), а преди това има две с Мазерати (домашният му старт в Аржентина и Белгия).